Kipar: Savet ministara odobrio ratifikaciju akta o transnacionalnom ugovoru o IstMed gasovodu

Kipar: Savet ministara odobrio ratifikaciju akta o transnacionalnom ugovoru o IstMed gasovodu

Kiparski ministar energetike George Lakkotrypis nakon sastanka Saveta ministara, kojim je predsedavao predsednik Nicos Anastasiades, komentarisao je odobravanje zakona o ratifikaciji transnacionalnog sporazuma o gasovodu EastMed.

Kako je rekao George Lakkotrypis, „sporazum je potpisan 2. januara u Atini između Grčke, Kipra i Izraela, dok u sporazumu postoje posebne odredbe koje omogućavaju Italiji da potpiše kad god je spremna. Ovaj transnacionalni sporazum je osnovno sredstvo i u osnovi definiše različita pitanja između zemalja, poput pomorske nadležnosti, pitanja zaštite životne sredine i bezbednosti, ali i uspostavljanje zajedničke međudržavne radne grupe koja bi nadgledala i obavljala posao potreban za projekat. Međuvladin sporazum biće upućen Parlamentu na glasanje”.

Nastavljajući, ministar energetike napomenuo je da „operativno, Konzorcijum nastavlja sa potrebnim tehničkim studijama za gasovod, koje takođe finansira Evropska komisija sa oko 35 miliona evra. Četiri studije su u procesu odobravanja. Prva se odnosi na pomorska istraživanja, a ostale tri se odnose na detaljne tehničke studije (Front-End Engineering Design), kako za kopnene objekte, poput cevovoda i stanica za konverziju, tako i za FEED tehničku studiju za ovaj podmorski cevovod. Ovo su studije koje koštaju desetine miliona, što pokazuje veru konzorcijuma da ovaj projekat ima šanse da se realizuje“.

Upitan da li je pandemija uticala na mogićnosti saradnje između zemalja uključenih u projekat, on je odgovorio: „Kao što su definisani i drugi projekti koji se trenutno proučavaju, takav je slučaj i ovde. Ne zaboravimo da kada kompanija ili konzorcijum planiraju tako grandiozan projekat, to ne čine na osnovu trenutnih podataka, ali svakako na osnovu onih koji se mogu primeniti za tri, četiri ili pet godina od sada. Tako da se u slučaju naftovoda IstMed trenutno sprovode potrebne studije i vrlo brzo će konzorcijum pokušati pronaći kupce za prirodni gas iz istočnog Sredozemlja. Na kraju krajeva, ovo je najvažniji kriterijum koji će odrediti da li je projekat izvodljiv ili ne“.

Upitan da li Italija još uvek ima nameru da potpiše sporazum, George Lakkotrypis je objasnio da „nije bilo nikakvog nedavnog ažuriranja; razumete da su sve zemlje, a posebno Italija, posvećene rešavanju pandemije. Siguran sam da će se pitanje u bliskoj budućnosti ponovo otvoriti“. / ibna