Kipar: Sillouris najavio da će se privremeno povući nakon video snimka Al Jazeere

Kipar: Sillouris najavio da će se privremeno povući nakon video snimka Al Jazeere

Od ponedeljka, 19. oktobra, predsednik Predstavničkog doma Republike Kipar Demetris Sillouris uzdržavaće se od svojih dužnosti, u svetlu objavljivanja video zapisa mreže Al-Jazeera u vezi sa upravljanjem „zlatnim“ pasošima, u kojima je primećen i predsednik parlamenta.

Demetris Sillouris izdao je sledeću izjavu, saopštavajući svoju odluku:

„Pre svega, želeo bih da se javno izvinim zbog neprijatne slike koju gleda kiparski narod – i ne samo toga – i uznemirenosti koju je izazvao.

Izvinjavam se što sam dozvolio nekim ljudima, čak i objavljivanjem ovog režiranog i fragmentarnog snimka, da me povrede, a time i instituciju predsednika Predstavničkog doma.

Istovremeno, želim da najavim da ću se, počev od sledećeg ponedeljka, 19. oktobra 2020. godine, privremeno povući sa dužnosti dok se istrage ne završe. Odlučio sam za ono što će uslediti kasnije i, bez obzira na rezultat, saopštiću ih tada.

Takođe pozivam sve nadležne organe da ubrzaju sve pokrenute postupke, a i dalje sam na raspolaganju vlastima da im olakšam na bilo koji način u vezi sa istragama “.

Demokratska stranka i Građanski savez pozvali su na ostavku predsednika parlamenta Demetrisa Sillourisa, nakon video snimka Al Jazeere.

U međuvremenu, politički biro AKEL-a sastaje se popodne kako bi razmotrio izveštaje Al Jazeere o zlatnim pasošima kao jedinom temom na dnevnom redu.

EDEK je zatražio temeljnu istragu kako bi se potvrdio sadržaj video zapisa iz izveštaja Al Jazeere i, u slučaju da se pojavi bilo kakva odgovornost umešanih, tada bi trebali odgovarati na ličnom i nivou svoje funkcije. Demokratska stranka u izjavi napominje da niko nije iznad zakona.

Kooperacija demokratskih snaga izrazila je uverenje da bi predsednik parlamenta i poslanik AKEL-a trebali odmah podneti ostavke iz razloga morala, etike, političke korektnosti te zbog obnavljanja već urušenih institucija.

U skandaloznom video zapisu dugom 57 minuta, predsednik parlamenta Demetris Sillouris, poslanik AKEL-a Christakis Tziovanis i još dvojica zaposlenih u Giovani Group, kao i poznati advokat Andreas Pittatzis, čini se da nesvesno razgovaraju sa „predstavnicima investitora“ koji su zapravo novinari sa skrivenim kamerama.

„Naši novinari tajno su otišli ​​na Kipar da se jedan predstavi kao zamišljeni klijent koji je napustio Kinu i osuđen na sedam godina zatvora zbog podmićivanja i pranja novca“, izvestila je Al Jazeera. U određenom odlomku, video snimak prikazuje predsednika parlamenta kako kaže „Ne recite to nikome“, dok drugi dodaje „Moram zaštititi svoje ime“, a tajni reporteri objašnjavaju da „idemo na tajno kako bismo otkrili kako zločinac može dobiti evropski pasoš “.

Čitava scena odvijala se u Giovannisovoj rezidenciji u provinciji Famagusta, gde je pozvan predsednik parlamenta i prisustvovao večeri sa „posrednicima“ investitora.

Ovim video snimkom Al Jazeera provlači Kipar kroz blato, gađajući visoko rangirane kiparske zvaničnike, političare, advokate i programere uključene u sistem koji omogućava kriminalcima da kupe evropski pasoš koristeći kiparsko državljanstvo kroz Kiparski investicioni program. / ibna