Kipar: Stalni predstavnici Kipra i Jermenije u UN poslali zajedničko pismo Guterresu o kandidaturi Bozkira

Kipar: Stalni predstavnici Kipra i Jermenije u UN poslali zajedničko pismo Guterresu o kandidaturi Bozkira

Mher Margarian i Andreas D. Mavrogiannis, stalni predstavnici Jermenije i Kipra pri UN-u, poslali su pismo generalnom sekretaru UN, Antoniu Guterresu. U  pismu od 2. juna 2020. godine, dva ambasadora protive se izboru turskog predstavnika Volkana Bozkira za predsednika 75. zasedanja Generalne skupštine UN, čime su razbili „tihi proces“ i pozivaju na izbor predsednika Generalne skupštine tajnim glasanjem.

Pismo je objavljeno 9. 6. 2020. godine kao zvanični dokument Generalne skupštine pod brojem A / 74/875.

Između ostalog, dva stalna predstavnika napominju da su istražili položaj gospodina Bozkira i uredno primili na znanje uverenja koja je pružio tokom interaktivnog dijalogaodržanim 15. maja 2020. godine.

Oni naglašavaju da su transparentnost i iskrenost u svim izbornim procesima od suštinskog značaja za status članice Ujedinjenih nacija, tako da se svesni izbori mogu donositi pravilnim ispitivanjem prioriteta, pogleda i namera kandidata, kao i njihove pozadine. Takođe naglašavaju da ne možemo preceniti važnost osiguravanja da svaki predsednik Generalne skupštine izvršava svoje odgovornosti na nezavisan i nepristrasan način, u skladu s pravnom stečevinom UN-a, uzimajući u obzir sva ostala razmatranja. Ovo je posebno važno za izbor nestranačkog predsednika koji će rukovoditi Generalnom skupštinom tokom 75. zasedanja Generalne skupštine, kako bi se usmerio u ponovnu posvećenost multilateralnom sistemu i pravilima koja ga podržavaju.

Pored kvaliteta svakog kandidata, nastavlja se u pismu, verujemo da bi rukovodstvo jedinog univerzalnog glavnog tela UN trebalo da drži država članica koja primer poštovanja pravila i vrednosti UN. Nažalost, to nije slučaj sa državom koja je imenovala gospodina Bozkira.

Turska, napomenula su dva ambasadora, nastavlja da preti miru i bezbednosti u celom svom regionu, sistematski kršeći Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo, uključujući sankcije UN-a, kako bi ispunila svoje ambicije za regionalni uticaj. To čini pokazujući obrazac agresivnog ponašanja prema susednim državama, podrivajući njihov suverenitet i teritorijalni integritet, dovodeći u pitanje njihova suverena prava, koristeći teško stanje izbeglica i migranata u političke svrhe.

Uz to, Turska skoro trideset godina održava ilegalnu blokadu jermenske teritorije, blokirajući prelaz i pristup moru susedne enklave. U pismu je takođe naglašeno da uporna turska politika negiranja i napada na sećanje i dostojanstvo žrtava genocida počinjenog u Osmanskom carstvu pre 105 godina i dalje predstavlja pretnju za bezbednost Jermenije i šireg regiona.

Dvojica stalnih predstavnika takođe kažu da Turska nastavlja da zauzima više od trećine teritorije Republike Kipar skoro 50 godina. U isto vreme, i dalje negira svoje prisustvo, , jednostrano proglašavajući ilegalnim, separatističkim entitetom svojom teritorijom, pokušavajući da se suprotstavi jedinoj legitimnoj vladi, uprkos tome što je savet bezbednosti UN-a jasno osudilo ove postupke. Pored toga, odgovorna je za oštro kršenje ljudskih prava na Kipru, koje i dalje negira uprkos tome što je to osudio Evropski sud za ljudska prava, i nastavlja da krši kiparski suverenitet i suverena prava na kopno, more i vazduh.

Iz gore navedenih razloga, Jermenija i Kipar protive se izboru gospodina Bozkira prećutnim procesom i pozivaju da se predsednik 75. zasedanja Generalne skupštine izabere tajnim glasanjem, zaključuje se u pismu. / ibna