Kipar: Tokom video konferencije sa Michelom i Merkel Anastasiades pozvao EU da prenese snažnu poruku Turskoj

Kipar: Tokom video konferencije sa Michelom i Merkel Anastasiades pozvao EU da prenese snažnu poruku Turskoj

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades prisustvovao je sinoć virtuelnom sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i liderima drugih država članica EU, na Mičelovu inicijativu za pripremne razgovore sa grupama država članica EU, s obzirom na samit Evropskog saveta koji će se održati u Briselu 24. i 25. septembra. Samit će se fokusirati na situaciju u istočnom Mediteranu i odnose EU i Turske.

Predsednik Republike se uveliko osvrnuo na turske provokacije i ilegalne radnje u regionu istočnog Mediterana i Ekskluzivne ekonomske zone Kipra, ističući da ni u kom slučaju ne bi trebalo da se umanji značaj situacije kao rezultat turske agresije i da EU izraze solidarnosti mora pretvoriti u odlučnu akciju.

Istakao je da diplomatski napori Unije, nažalost, nisu urodili plodom. Predsednik Republike naglasio je da treba posvetiti dužnu pažnju situaciji u istočnom Mediteranu i odmah preduzeti odlučne mere kako bi Turskoj prenela snažna poruka da EU ostaje jedinstvena u suočavanju sa njihovim nezakonitim radnjama.

„Ne smemo dozvoliti da suverena prava i suverenitet država članica i dalje budu ugroženi. Imamo obavezu da podržavamo principe i vrednosti EU“, podvukao je predsednik Republike Kipar. / ibna