Kipar: Turska se ne može nastaviti ovako ponašati bez ometanja, smatra Anastasiades

Kipar: Turska se ne može nastaviti ovako ponašati bez ometanja, smatra Anastasiades

I dalje smo čvrsto opredeljeni za postizanje rešenja u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom, rezolucijama Ujedinjenih nacija, principima i vrednostima Evropske unije “, ističe predsjednik Republike Kipar Nicos Anastasiades u svojoj poruci povodom 46. godine godišnjica turske invazije na ostrvo, 20. jula 1974.godine

U poruci, kiparski predsednik pozvao je Evropsku uniju „da zauzme odlučniji stav, koji će odgovarajućim merama doneti troškove i preneti poruku da Turska ne može da se nesmetano ponaša“.

Puna poruka Nicos Anastasiadesa:

„46 godina nakon kontinuiranog zločina nad našom državom, i dalje se sećamo tog crnog leta 1974. i bolnih posledica: okupacije, nasilne podele, raseljavanja iz domova naših predaka, mrtvih i nestalih, pljačke našeg verskog i kulturnog nasleđa.

Danas, dok odajemo počast onima koji su žrtvovali svoje živote braneći demokratiju i slobodu naše domovine, moramo se, ujedinjeni i jednoglasno, ponašati sa najvećom ozbiljnošću i odgovornošću.

I dalje smo čvrsto posvećeni postizanju rešenja koje je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijama Ujedinjenih nacija, principima i vrednostima Evropske unije.

Održivo i funkcionalno rešenje koje će ponovo ujediniti našu podeljenu domovinu i osloboditi je od neprihvatljivog okupacijskog stanja, pretvarajući ga u normalno stanje, čijim će bogatstvom upravljati legalni stanovnici ostrva; kiparski Grci, kiparski Turci, kiparski Maroniti, kiparski Armeni i latino Kiprani.

Nažalost, akcije Turske, invazijom na kiparsku Ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ) ili pretnjama oko naselja Famagusta, grubo krše suverena prava Republike Kipar i duboko podrivaju cilj koji je postavio Generalni sekretar da stvori okruženje koje favorizuje efikasne pregovore.

46 godina kasnije, osim invazije Turske na kiparsku EEZ, svedoci smo i njene vojne umešanosti u Libiju i Siriju. I dalje smo svedoci pretnji protiv Grčke, pa čak i neprihvatljivog čina pretvaranja Aje Sofije u džamiju.

Evropska unija mora zauzeti odlučniji stav, koji će odgovarajućim merama doneti rezultate i poslati poruku da Turska ne može da se nesmetano nezakonito ponaša“. / ibna