Kipar: Ubrzane aktivnosti Turske V. Britanije i Grčke po pitanju Kipra

Kipar: Ubrzane aktivnosti Turske V. Britanije i Grčke po pitanju Kipra

Tri države garanti po pitanju Kipra, Velika Britanija, Turska i Grčka, u poslednje vreme pokazuju posebno ubrzane aktivnosti, nizom kontakata za predstojeći sastanak 5 + 1 o kiparskom pitanju pod posredovanjem generalnog sekretara UN.

U ponedeljak će turski ministar spoljnih poslova Mevlut ČavuŠoglu boraviti u dvodnevnoj poseti okupiranoj teritoriji na severu Kipra, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, gde će se sastati sa rukovodstvom kiparskih Turaka kako bi razgovarao o njihovoj zajedničkoj agendi, posebno o kiparskom pitanju.

Prema turskom listu Hurriyet, dve strane „koordiniraće svoje stavove o pregovorima 5 + 1, u trenutku kada je Ankara pozvala Ujedinjene nacije da se prestanu oslanjati na proces koji se već pedeset godina odvija bez ikakvog napretka,” odnosno, rešavanje kiparskog problema na osnovu dvozonske Federacije dve zajednice, uklanjanje okupatorskih snaga sa ostrva i ukidanje neprihvatljivog statusa „garancija“.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias boraviće u ponedeljak u dvodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, gde će se sastati sa svojim britanskim kolegom Dominikom Raabom, gde će, prema diplomatskim izvorima, pored bilateralnih odnosa i ere nakon Bregzita, biti raspravljano i o pitanju Kipra. Predstojeći sastanak 5 + 1 će se održati u martu u Njujorku ili Ženevi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab boraviće u sredu na Kipru, a u četvrtak će imati sastanke sa predsednikom Republike Kipar Nicosom Anastasiadesom, kolegom Nikosom Christodoulidesom, specijalnom predstavnicom UN na Kipru Elizabeth Spehar i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

Ovi kontakti dolaze nekoliko dana nakon obnove boravka UNFICYP-a na Kipru i najave generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša koji je izjavio da će tokom konferencije koja se priprema, iako je mandat Saveta bezbednosti UN-a da istraži rešenje na osnovi dvozonske Federacije dve zajednice, biti prostora i za druge predloge, dodajući tako dnevnom redu predlog Turske i administracije kiparskih Turaka za podelu Kipra i stvaranje dve države. / ibna