Kipar ukida pasoše rukovodstvu kiparskih Turaka

Kipar ukida pasoše rukovodstvu kiparskih Turaka

Predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades predsedavao je danas, u predsedničkoj rezidenciji u Troodosu, sastankom Saveta ministara.

U izjavi novinarima nakon sastanka, portparol Vlade Marios Pelekanos rekao je da je „Savet ministara na današnjoj sjednici odlučio da prvi put ukine ili ne obnovi ili ne izda pasoše Republike Kipar članovima takozvanog Saveta ministara pseudo-države, kao i članovima odbora za otvaranje Varoše i koji svojim postupcima ili postupcima podrivaju suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i bezbednost Republike Kipar, suprotno odredbama Ustava.

To su isti ljudi koji svojim specifičnim postupcima, neprijateljskim prema Republici Kipar, promovišu sprovođenje planova Turske za promenu statusa enklave Varoša, suprotno rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija a posebno rezolucijama 550 i 789 koje se tiču status zatvorenog područja Famagusta.

Savet ministara je također odlučio da zatražit od državnog tužioca da nastavi sa registracijom 5. transnacionalne žalbe u vezi sa onim što se dogodilo, ali i radnjama koje Turska i okupacioni režim nastavljaju da preduzimaju u zatvorenom području Famagusta, kao preporuka mišljenja dobijenih od pravnih savetnika, kojima se Kipar  obratio”./ IBNA