Kipar: UNFICYP u fokusu sastanka Anastasiades – Špehar

Kipar: UNFICYP u fokusu sastanka Anastasiades – Špehar

Sastanak predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasiadesa sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN na Kipru Elizabetom Špeharom održan je jutros, a u vezi sa brifingom koji će sledeće nedelje biti održan u Savetu bezbednosti UN.

Sastanak je trajao oko 45 minuta i prisustvovali su mu predsednik Anastasiades, ministar spoljnih poslova, Nikos Christodoulides, pregovarač, Andreas Mavrogiannis, portparol vlade, Kyriakos Kousios, direktor diplomatske kancelarije predsednika i drugi zvaničnici.

Fokus kontakata Elizabeth Spehar bio je pitanje UNFICYP-a. Specijalna predstavnica se nakon Nikosa Anastasijadesa, sastala i sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

Narednih dana i do kraja meseca pažnja i težina konsultacija iza kulisa biće usmerene ka raspravama koje će se voditi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o obnavljanju mandata Mirovnih snaga na Kipru. Nikozija je započela maraton kontakata na nivou ministara spoljnih poslova.

Nicos Christodoulides imao je juče prvu od pet telefonskih komunikacija sa ministrima spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti. Christodoulidis i Sergey Lavrov razgovarali su o razvoju kiparskog pitanja s obzirom na neformalni sastanak pet stranaka, kao i o procesima u Savetu bezbednosti za obnavljanje mandata UNFICIP-a. Telefonske komunikacije kiparskog ministra spoljnih poslova biće nastavljena danas. Razgovaraće sa ministrima spoljnih poslova Sjedinjenih Država, Francuske, Kine i Velike Britanije.

Prema izveštaju Philenews-a, Ujedinjene nacije razmatraju pripremu novog okvira sa novim parametrima od strane generalnog sekretara.

Prema Philenews-u, Antonio Guterres mogao bi da sledi proceduralnu formulu Crans Montane i da nakon bilateralnih kontakata nakon početka neformalnog petostranog sastanka podnese novi okvir sa određenim parametrima.

Jane Holl Lute će nakon kontakata na Kipru nastaviti konsultacije i komunikaciju sa zainteresovanim stranama iz svog sedišta u Njujorku, pripremajući što je bolje moguće neformalnu konferenciju 5 + 1, koja će biti preliminarne prirode, za sastanak koji će se prema svim indikacijama održati krajem februara ili početkom marta u Njujorku. Tokom kontakata na Kipru, izaslanik UN-a podsetila je obe strane da generalni sekretar očekuje da svi iznesu svoje stavove o napretku procesa. / Ibna