Kipar: UNFICYP-u mandat produžen za još šest meseci

Kipar: UNFICYP-u mandat produžen za još šest meseci

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, na formalnom sastanku u četvrtak, 30. januara, kojim je predsedavao stalni predstavnik Vijetnama, ambasador Dang Dinh Kui, jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se obnavlja mandat UN snaga na Kipru za još šest meseci, do 31. jula 2020. godine. To je Rezolucija S / RES / 2506 (2020).

Pre sastanka Saveta bezbednosti stalni predstavnik Kipra pri UN, ambasador Andreas D. Mavroyiannis, predsedniku Saveta bezbednosti uručio je pismo saglasnosti kiparske Vlade kao zemlje domaćina UN za obnovu mandata UN.

Odmah nakon usvajanja rezolucije, Mavroyiannis je rekao novinarima:

„Vlada Kipra pozdravlja jednoglasno usvajanje Rezolucije 2506 Saveta bezbednosti UN kojom se obnavlja mandat UNFICYP-a na još šest meseci.

Smatramo da su prisustvo i delovanje ovih snaga neophodni za održavanje mira i obezbeđenju uslova koji doprinose smislenim pregovorima za rešenje kiparskog pitanja, a koji su odgađani dugi niz godina.

UNFICYP predstavlja malu, fleksibilnu, efikasnu i veoma uspešnu mirovnu snagu koja deluje pod teškim uslovima.

Ranije danas imao sam sastanak sa predsednikom Saveta bezbednosti i dao sam mu potrebnu saglasnost vlade Republike Kipar za obnavljanje mandata UNFICYP-a.

Zahvaljujemo svim članovima Saveta bezbednosti, generalnom sekretaru i Sekretarijatu UN na podršci i razumevanju.

I dalje ćemo činiti sve da rešimo kiparsko pitanje što je prije moguće, da ponovno ujedinimo našu zemlju i tražimo povlačenje svih okupatorskih trupa.

Zaključno, želim još jednom naglasiti važnost prisustva mirovnih snaga na Kipru, sve dok aktuelna stanje i dalje postoji, kao i važnost uključivanja UN-a i međunarodne zajednice u posebno težak period ispunjen tenzijama, pretnjama u vezi sa upotrebom nasilja, kao i kršenja međunarodnog prava u Istočnom Mediteranu ”. / ibna