Kipar: Vlada i Kancelarija za reviziju spremni za “rat”

Kipar: Vlada i Kancelarija za reviziju spremni za “rat”

Žestok sukob koji je izbio između vlade i glavnih opozicionih stranaka nakon glasanja protiv budžeta za 2021. godinu repozicionirala je pitanje otpuštanja glavnog revizora u agendi predsednika Anastasijadesa. I, kako sukob eskalira, čini se da će predsednička kancelarija pokrenuti zahtev Vrhovnom sudu za smenu Odiseja Mihailidsa pod izgovorom neprimerenog ponašanja. Već, kako se mesecima govori, Vlada prikuplja dokaze kako bi opravdala svoj stav, dok krivična odgovornost može da se pojavi i iz postupanja Glavnog revizora u vezi sa skandalom sa zlatnim pasošima.

Prema novinama Fileleftheros, Revizorska kancelarija je spremna za sve mogućnosti, a određeni broj advokata podržava njen stav, od kojih su se neki već pridružili odbrambenom timu Odiseja Mihailidisa u slučaju da se Vlada žali Vrhovnom sudu. Izvori unutar Službe za reviziju izveštavaju da se Vlada neće usuditi na tako nešto, dok na argumente objavljene tokom vikenda za smenu O. Michailidisa, oni kažu da su nepostojeći, pa čak i i da su smešni. Kancelarija za reviziju sugeriše da ceo slučaj predstavlja pokušaj predsednika Anastasiadesa da obezglavi Kancelariju glavnog revizora, pri čemu je glavno pitanje sprečiti revizora da pristupi dosijeima predsednikove advokatske kancelarije.

Međutim, ono što je takođe zanimljivo je odluka državnog tužioca da objavi zaključak – ili deo zaključka – istražne komisije za pasoše, u slučaju da smatra da to ne utiče na javni interes.

Primećuje se da je odlukom plenarne sednice parlamenta 22. septembra 2011. godine zakon o istraživačkim odborima izmenjen na predlog tadašnjeg lidera Demokratskog mitinga (DISI) i aktuelnog predsednika Republike, tako da se izveštaji javno objavljuju, osim iz razloga nacionalne bezbednosti.

Pre toga, dogodila se eksplozija Mari 11. jula 2011. godine i uspostavljanje jednostrane komisije koja će ispitati okolnosti koje su dovele do smrtonosne eksplozije. Sudska praksa je imala retroaktivni efekat, pa je odlučeno da se zaključak o Mari objavi u javnosti. U sudskoj praksi postojao je “sigurnosni jastuk”, u slučaju neotkrivanja nalaza, da bi se zaključci predali predsedniku parlamenta radi transparentnosti.

Prema advokatima koji su prilično glasni po tom pitanju, odboru se oduzima pravo da objavi zaključak, dok se čini da nalazi neće biti izneti ni pred predsednikom parlamenta. Achilleas Demetriades navodi da „generalni tužilac, s obzirom na svoje učešće u Savetu ministara (koji je predmet istrage), ima sukob interesa i stoga ga vladavina zakona sprečava da odluči da li je u javnom interesu da objaviti njegov zaključak. / ibna

Izvor: Fileleftheros