Kipar: Vlada i lideri religijskih zajednica osudili vandalizam na Koprulu džamiji

Kipar: Vlada i lideri religijskih zajednica osudili vandalizam na Koprulu džamiji

Kiparska Vlada najoštrije osuđuje vandalizam koji se dogodio u Koprulu (Köprülü) džamiji, u Limasolu.

Takve akcije usmerene protiv mesta bogosluženja su neprihvatljive bez obzira odakle dolaze.

Predsednik Republike Nicos Anastasiades odmah je dao izričita uputstva za dubinsku istragu slučaja i za krivično gonjenje svij koji su umešani u incident.

Verske vođe osudile vandalski incident

Verske vođe na Kipru, Versko odeljenje Kiparskog mirovnog procesa (RTCIPP), osuđuju vandalizam na džamiji u Limasolu, naglašavajući da su sva mesta za bogosluženje sveta i da se u njemu njeguje kultura mira, praštanja i pomirenja.

U saopštenju za štampu, verski vođe pet glavnih verskih zajednica na Kipru, grčki pravoslavci, muslimani, armenski pravoslavci, maroniti i katolici, ističu da su sa žaljenjem primili vest da su boce sa zapaljenim benzinom bačene u džamiju Koprulu u Limasolu i da su grafiti protiv islama i imigranata ispisani na vanjskim zidovima.

„Oštro osuđujemo svaki akt vandalizma i nepoštovanja svetih mesta bogosluženja. Užasnuti smo što vidimo takva dela nasilja i izraze islamofobije, ksenofobije i diskriminacije. Mi se protivimo svim akcijama koje pokušavaju naštetiti multikulturalnom karakteru Kipra koje svi pokušavamo održati“, napominje se u saopštenju.

Dodaje se da nijedan čin mržnje ne može da ometa snagu ljubavi i podseća da je džamija Koprulu u četvrti Agios Antonios u Limasolu u poslednje četiri godine „jedan od pozitivnih primera dobre saradnja i poštovanja svih uključenih agencija, uključujući kiparskog muftiju, trenutnog čuvara i lokalnu zajednicu, promovišući versku slobodu“.

„Stoga takve akcije pokazuju ne samo nepoštovanje verske zajednice već i svih onih koji rade na promovisanju prihvatanja, ljudskih prava i verske slobode“, zaključeno je u saopštenju. / ibna