Kipar: Vlada pokreće hitni plan za spas domaćeg turizma

Kipar: Vlada pokreće hitni plan za spas domaćeg turizma

Kiparsko Ministarstvo turizma najavilo je pokretanje vanrednog plana podrške domaćem turizmu, koji je odobrio kabinet.

Plan je upućen stalnim stanovnicima Kipra i ima za cilj prvenstveno podsticanje letovanja na Kipru, kroz: (a) obezbeđivanje pristupačnih cena uturističkim smeštajima, (b) subvencioniranje dela troškova smeštaja građanima koji će ga koristiti.

Glavna svrha Plana je, takođe, da ojača sve lokalne kompanije, kroz povećan saobraćaj koji se očekuje u raznim delovima zemlje, kao i činjenicu da su turistički smeštaji koji će učestvovati u Planu, obavezni za cene koje će ponuditi, obezbede samo doručak.

Opšti ciljevi Plana su produženje turističke sezone i upoznavanje Kiprana sa lepotama svoje domovine u raznim oblastima ostrva.

Očekuje se da će plan pomoći smanjenju recesije u ekonomiji i očuvanju zaposlenosti, u teškim vremenima kroz koja globalna ekonomija prolazi zbog pandemije koronavirusa.

Plan će biti na snazi od 1. septembra do 30. novembra 2020. On uključuje turistički smeštaj (hotele, organizovani apartmani, turistička sela, agroturizam), koji za mesec septembar nude maksimalnu cenu od 80 evra za noćenje sa doručkom za dvokrevetnu sobu, za mesec oktobar maksimalna cena od 70 evra sa doručkom za dvokrevetnu sobu po noćenju, a za mesec novembar maksimalna cena od 60 evra sa doručkom za dvokrevetnu sobu po noćenju.

Pored toga, Planom je predviđeno pokriće 25% troškova smeštaja od strane Ministarstva turizma, uključujući troškove dece koja će živeti u istoj sobi sa roditeljima.

Dve noći su određene kao minimalni boravak za korištnje navedenih cena.

Na kraju se podseća da je na snazi i program „Malo bekstvo prema vašim merama“, koji turistički aranžmani na Kipru nude turističkim operaterima. Paketi takođe uključuju nabavku kupona u vrednosti od 20 evra za restorane./ibna