Kipar: Vlada vraća restriktivne mere

Kipar: Vlada vraća restriktivne mere

Zbog nedavnog povećanja broja slučajeva COVID-19 Kipar se vraća ograničenjima u saobraćaju. Od danas do kraja novembra, između ostalih ograničenja,  putovanje nije dozvoljeno od 23:00 do 5:00 idućeg dana. Restorani se zatvaraju u 22:30 i kompanije moraju da nastave sa posebnim merama za zaštitu zaposlenih.

Predsednik Kipra Nikos Anastasiades obratio se javnosti nakon završetka sednice Saveta ministara, koji se izvanredno sastao da odobri novi paket restriktivnih mera za zaustavljanje pandemije.

Anastasiades je apelovao na građane da poštuje mere i da nastave da pokazuju odgovornost u borbi protiv pandemije.

Razlog za obraćanje predsednika Republike kiparskim građanima bio je očigledan. „Danas ne govorim samo kao predsednik, već mnogo više kao otac, kao deda, kao roditelj koji brine ne samo o sudbini svojih najmilijih, već i o sudbini svojih sugrađana. Svakodnevno povećanje broja slučajeva poprima nekontrolisane dimenzije; dimenzije koje, pored života, ugrožavaju zdravstveni sistem, radna mesta, dobrobit svih, ali i države uopšte“, naglasio je Nikos Anastasijades.

Naučnici, savetnici Vlade, „zvone na uzbunu da će, ukoliko se ne budu u potpunosti poštovale postojeće mere i ako ne reagujemo odmah sa daljim ograničenjima, posledice za sve biti asimetrične“, naglasio je Anastasiades, dodajući: „Ja vas molim za razumevanje, i zato se pozivam na vaše strpljenje. Ako se svi ponašamo odgovorno u ovim ključnim vremenima, ako svi pokažemo doslednost i razboritost, ne sumnjam da ćemo ponovo uspeti“.

Sličnu molbu uputio je i ministar zdravlja Konstantinos Ioannou, koji je rekao da „u ovom maratonu koji trčimo sve ovo vreme, ponovo smo pozvani da izaberemo da li ćemo na cilju stajati zajedno ili ćemo neke usput ostaviti”.

Ministar zdravlja najavio je tri različite kategorije mera i ograničenja. Vanredne mere sa pan-kiparskom primenom, mere sa dejstvom u Limasolu i Pafosu i ograničenja koja će se primenjivati, bar do sredine januara. / Ibna