Kipar:Christodoulides i Dendias razgovarali o razvoju događaja u Istočnom Mediteranu

Kipar:Christodoulides i Dendias razgovarali o razvoju događaja u Istočnom Mediteranu

Najnovija dešavanja u istočnom Mediteranu bila su u središtu razgovora ministara spoljnih poslova Kipra i Grčke, Nikosa Christodoulidesa i Nikosa Dendiasa, u sredu u Nikoziji.

Nikos Christodoulides je izjavio da je razgovarano “o svim događajima, ocenili smo rezultate nedavnog Saveta za evropske poslove i razmenili mišljenja o sledećim koracima“. Sa svoje strane, Nikos Dendias naglasio je da „Grčka nastavlja da čvrsto podržava Kipar u njegovom zahtevu za uvođenje sankcija protiv Turske zbog ilegalnih aktivnosti koje su u toku“.

„Već sam to rekao i reći ću ponovo; kontakti i koordinacija se svakodnevno odvijaju između nas i naših partnera. Zbog razvoja događaja u širem regionu Istočnog Mediterana koji proizilaze iz preispitivanja ponašanja Turske, koordinacija i razmena mišljenja su svakodnevni“, rekao je Christodoulidεs.

Grčki ministar inostranih poslova je kiparskog kolegu „detaljno“ informisao o stanju stvari u vezi sa obnavljanjem pripremnih kontakata između Grčke i Turske, za koje se „zaista nadamo da će biti produktivni i dovesti do značajnih pomaka, što očekujemo i od nedavne posete američkog državnog sekretara Grčkoj “.

Nikos Christodoulides, „uprkos negativnim kretanjima u regionu usled ponašanja i pristupa Turske“, ponovio je još jednom da „u diplomatiji nema mesta za ćorsokak“.

„Dijalog“, nastavio je, „pod uslovom da postoji istinska volja i želja svih – a dalje od diplomatije ratnih brodova – može dati rezultate, i mi se zaista nadamo da će takvi uslovi vladati u čitavom regionu Istočnog Mediterana, što bi olakšalo dijalog i omogućilo rešavanje bilo kakvih sporova ovim putem“.

„Govoreći o EU i razvoju događaja, kao dve države članice koje istinski veruju u budućnost jake Evrope, verujemo da će razvoj događaja u regionu u velikoj meri odrediti budućnost evro-turskih odnosa jer, kao što smo više puta rekli, 27 zemalja složile su se da ponašanje Turske u Istočnom Mediteranu utiče na čitav niz evro-turskih odnosa“.

„O svemu tome“, rekao je Christodoulides, „razgovaraće se sutra uveče u Evropskom savetu. Predsednik Republike imaće kratak sastanak sa predsednikom Evropskog saveta. Uveravam vas da s obzirom na sutrašnju raspravu postoji potpuna koordinacija željenih ciljeva između Atine i Nikozije“.

Kiparski ministar spoljnih poslova naglasio je da „naš pristup, kao što smo više puta ponavljali, i ne samo u odnosu na Tursku, već i u odnosu na sve države za koje smo pozvani da donosimo odluke, mora biti dvojak: politika ‘šargarepe i biča’, tamo gde postoji saradnja i gde zaista postoji infrastruktura i volja, ali i suštinski odgovor kada se krše osnovni principi i vrednosti EU “.

„I na nivou EU moramo biti dosledni, odlučni, verodostojni i ravnopravni“, rekao je on.

Dvojica ministara razgovarali su i o kiparskom pitanju, pri čemu je Nikos Christodoulides ponovio spremnost strane kiparskih Grka da nastave razgovore tamo gde su bili zaustavljeni u Crans Montani, i to odmah nakon izbornog procesa na okupiranim teritorijama.

„U ovom kontekstu“, rekao je, „pozdravljamo spremnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da preuzme inicijativu za nastavak razgovora. Smatramo mogućim da nastavimo suštinske razgovore koji će dovesti do pozitivnog ishoda na osnovu dogovorenog rešenja, pod uslovom da se razgovori odvijaju u odgovarajućem okruženju, kako sam generalni sekretar Ujedinjenih nacija poziva, dalje od napora za činjenice ili na terenu, kao što vidimo sa zatvorenim gradom Famagustom, ili na moru ilegalnim radnjama Turske. Oni nesumnjivo deluju protiv interesa kiparskog naroda, kiparskih Grka i kiparskih Turaka, ali takođe i u širem regionu“, zaključio je Christodoulides.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias rekao je da „Grčka nastavlja da čvrsto podržava Kipar u njegovom zahtevu za nove registracije na evropskom spisku sankcija za lica i entitete koji su uključeni u tekuće ilegalne aktivnosti Turske u EEZ-u Kipra“ .

To je, na kraju krajeva, dogovoreni evropski okvir, dodao je on, napominjući da „istovremeno ostaje neophodno održati otvorenu perspektivu nametanja ekonomskog veta Turskoj u slučaju da se njihovo nasilničko ponašanje nastavi“.

„Grčka je zatražila listu mera kako bi Turska postala svesna da će, ako se njene ilegalne radnje nastave, biti posledica“, rekao je on. / ibna