Kiparska ekonomija zabeležila impresivan rast u drugom kvartalu

Kiparska ekonomija zabeležila impresivan rast u drugom kvartalu

Kiparska ekonomija kreće na put oporavka i rasta, na stubovima privatne inicijative, zaposlenih i domaćih kompanija, naglasio je kiparski ministar finansija Constantinos Petrides u pisanoj izjavi o stopi rasta BDP -a za drugi kvartal 2021.

Ministar izražava uverenje da će uz odgovarajuće finansijsko upravljanje, sprovođenje Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, koji uključuje značajne reforme i investicije, zemlja moći da vrati ekonomske aktivnosti i uslove zapošljavanja na pozitivne stope koje su postojale pre pandemije.

Pozivajući se na brzu procenu Statističke službe Kipra u kojoj se kaže da je ekonomija u drugom kvartalu 2021. porasla za 12,8%, Petrides ističe da je to znatno bolje od očekivanog i da će se 2021. ubrzati snažnom stopom rasta koja će premašiti početnu procenu Ministarstva finansija za stopu rasta od 3,7%.

Ministar ističe da to znači veoma pozitivne izglede za naredne kvartale ove godine i pokazuje efikasnost mera koje je vlada preduzela tokom pandemije.

Stopa rasta kiparske ekonomije, dodaje, biće jedna od retkih u EU koja će 2020. pokriti gubitke nacionalnog dohotka.

On napominje da je Kipar uspeo 2020. – najteže godine pandemije – da smanji pad BDP -a na samo 5,1%, što je znatno bolji učinak od prosečne recesije u EU i neuporedivo bolji od ostalih zemalja sa značajnim turističkim sektorom, uprkos prve procene Evropske komisije o recesiji od 7,7%. / ibna