Kiparska strana će se u potpunosti pridržavati pripremnog postupka koji je predložio generalni sekretar UN-a

Kiparska strana će se u potpunosti pridržavati pripremnog postupka koji je predložio generalni sekretar UN-a

Saopštenje kiparskog državnog vrha povodom 45. godišnjicu druge faze turske invazije

Autor: Michalis Michael

Nakon nedavnog sastanka predsednika Republike Kipar i lidera kiparskih Turaka, Nicosa Anastasiadesa i Mustafe Akincija, strana kiparskih Grka je saopštila da je spremna i u potpunosti će odgovoriti na pripremni proces koji je predložio generalni sekretar UN-a. Kiparski Grci očekuju da će i Turska dati svoj doprinos izbegavajući sve što može stvoriti tenziju i destabilizovati region, ali i da će se uključiti u smislene pregovore, koje odgađa ili čak negira poslednje dve godine.

To se navodi u izjavi Kancelarije državnog portparola, Prodromos Prodromoua. Takođe se napominje da cilj ostaje postizanje iskrenog sporazuma na osnovu UN rezolucija i odluka, kao i EU principa i pravila, kroz smislene razgovore „za koje se nadamo da ćemo što pre započeti“.

Kako se navodi u saopštenju „danas, 14. avgusta, je četrdeset i pet godina od kada su se naše misli zauvek okrenule okupiranoj Famagusti, Mesauriji, Karpasiji i Morphouu, ali i Kireniji i svim našim okupiranim teritorijama. Nastavljamo i insistiramo na mirnim sredstvima za rešavanje problema Kipra, kroz funkcionalan i održiv sporazum koji će našu zemlju učiniti zaista nezavisnom, modernom članicom EU u kojoj će svi legalni stanovnici uživati ljudska prava i osnovne slobode“.

Dodaje se da je „pre 45 godina, započela druga faza turske invazije na Kipar. Kršeći čak i dogovoreno primirje i bilo koji princip legitimnosti, turske trupe koje su upale na Kipar u to vreme, počele su u avgustu 1974. silom zauzimati oko 36% teritorije Republike Kipar i eksproprijacu oko 70% proizvodnih potencijala države, dok je trećina grčkog stanovništva napustila svoje domove i imanja, stvarajući horde izbeglica i gurajući narod u strah i bedu“.

„Već 45 godina, posebno grad Famagusta ostaje napuštene i simbolizuje bezakonje i nepravdu koje se ne smeju nastaviti. Turska već 45 godina odbacuje i ignoriše rezolucije i odluke UN-a, kako za Famagustu, tako i za rešavanje kompletnog kiparskog problema. Šta više, ovog leta nas je sačekala nova ilegalna turska invazija u teritorijalne vode i Ekskluzivnu ekonomsku zonu Republike Kipar. Istovremeno, umesto da sprovodi relevantne odluke Saveta bezbednosti UN-a, okupacioni režim preti Famagusti i imovini njenih legalnih stanovnika“, navodi se u izjavi.

U izjavi se ističe da „nas neće ometati dugotrajna okupacija i napori Turske i okupacionog režima da konsoliduje ili čak proširi okupaciju i normalizuje uzurpaciju teritorija, resursa i imovine kiparskih Grka.

Radujemo se nastavku aktuelnih pregovora, kroz postupke preporučene od strane Generalnog sekretara UN-a“. / Ibna