Kiparske snage stigle na grčko-tursku granicu

Kiparske snage stigle na grčko-tursku granicu

Dvadeset pripadnika kiparske policije otputovalo je u nedelju popodne sa aerodroma Larnaka avionom grčkih vazduhoplovnih snaga za Evros, kako bi pojačali grčke snage i zaštitili i čuvali grčke i evropske granice, nakon izbijanja imigrantsko-izbegličkog problema i promene turske politika po tom pitanju.

Odred je na aerodromu u Larnaki posetio ministar pravde i javnog reda, Giorgos Savvidis, koji je rekao:

„Jutros je predsednik Republike kontaktirao premijera Grčke. Čim je rekao kakve su potrebe Grčke, predsednik Anastasijadesu odmah je naredio da se pripremi vod odabranih policajaca. Za nekoliko sati, tim je pripremljen i odleteo je avionom u Alekandroupolis kako bi pomogao u čuvanju grčkih i evropskih granica.

Bio je to očekivan odgovor Kipra na ovaj veliki problem sa kojim se Grčka suočava. Osetio sam potrebu da budem ovde da pozdravim i čestitam pripadnicima policije koji su se tako spremno i za tako kratko vreme, za samo nekoliko sati, uspeli pripremiti. Trenutno polaze tamo gde ih zove njihova dužnost. Zaista sam ponosan na policiju i priliku koja nam je data da pomognemo u ovom teškom zadatku.

Nakon primanja naređenja od predsednika Republike, bio sam u stalnom kontaktu sa grčkim ministrom zaštite građana Michalisom Chrysochoidisom i razgovarali smo o snagama koje ćemo poslati i njihovim zadacima. Gospodin Chrysochoidis, sa kojim sam ubrzo ponovo stupio u kontakt, izrazio je veliku zahvalnost Grčke. Verujem da će ovi mladići, članovi odreda, ostati tamo onoliko dugo koliko treba da obave svoju dužnost“.

Odmah po odlasku snaga, ministar pravde i javnog reda informisao je predsednika Republike Nicos Anastasiadesa i grčkog ministra za zaštitu građana Michalisa Chrysochoidisa, koji je preneo zahvalnost Republici Kipru, a posebno predsedniku Anastasijadesu na trenutnom odgovoru i rekao gospodinu Savvidesu da će sutra posetiti kiparsku misiju na Evrosu.

Odgovarajući na pitanje da li se očekuje da takva pomoć bude poslata iz zemalja EU na Kipar, ministar pravde i javnog reda je rekao da smo „suočeni sa problemom neregularne migracije na Kipru. Poslednjih dana nije bilo eskalacije ovog fenomena. Takođe, naša država se suočava sa najvećim problemom svih evropskih država, uzimajući u obzir autohtono stanovništvo. Imamo stopu od 3,8% ilegalnih migranata i nadamo se da ćemo dobiti podršku koju očekujemo od svih evropskih zemalja. “