Kiparski arhiepiskop: Generalni sekretar UN-a trebao bi biti strog i istovremeno inspirisan principima pravde

Kiparski arhiepiskop: Generalni sekretar UN-a trebao bi biti strog i istovremeno inspirisan principima pravde

Pozvao je generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da bude strog i takođe inspirisan principima pravde.

Autor: Michalis Michael

Kiparski arhiepiskop Chrysostomos se na kraju mise u manastiru Chrysoroyiatissa osvrnuo na kiparsko pitanje obraćajući se generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu. “Verujem da mi i lider kiparskih Turaka Mustafa Akinci, koji to možda ne bi priznao iako je očigledno je da Ankara na njega vrši pritisak, želimo drugačije stvari”, rekao je, napominjući da Akinci ne radi po vlastitoj volji nego stoji iza onoga što želi Ankara.

On je dodao da bi „ za arbitražu bilo dobro da se obojica (Akinci i kipraski predsednik Nicos Anastasiades) sastanu sa Generalnim Sekretarom krajem septembra“.

Međutim, on je postavio pitanje da li će generalni sekretar UN-a biti u stanju da bude dobar arbitar. Da li bi imao, pita se arhiepiskop, hrabrosti da kaže „ovo je u redu i prihvatam to, ovo nije i odbijam? Dođite da dinesemo ispravne odluke; Može li zaista da pomogne?”

Kiparski arhiepiskop je rekao da sumnja u to i da bi, „trebalo da to shvatimo sami“, kaže on, „jer već znamo da Turska želi sve. Ako je moguće, uzeli bi ceo Kipar“. Smatra da ne veruje da bismo mogli održati pregovore i naći rešenje. „Prošlo je 45 godina a mi se još nismo složili; kako će se to odjednom promeniti?”, pitao je kiparski arhiepiskop.

„Želeli bismo da Generalni sekretar UN-a bude strog, ali inspirisan principima pravde, da kaže „dođite da napravimo pravu državu, koja će funkcionisati“. Ako ne funkcioniše, srušit će se, a kad se sruši sve će se pretvoriti u prah s njom,“ dodao je on.

Poželeo je da Antonio Guterres bude u prilici da nametne principe i da kaže da u te principe on, kao generalni sekretar UN-a, veruje i da bi takve mere trebalo da se sprovode. „Zatim ćemo mu čestitati,“ rekao je Chrysostomos.

„Ako Generalni sekretar  ne pronađe način da se slože, mislim da niko drugi ne može pomoći,“ zaključio je. / ibna