Kiparski energetski program teče kako je i planirano, smatra predsednik Kipra Anastasiades

Kiparski energetski program teče kako je i planirano, smatra predsednik Kipra Anastasiades

Energetski program Republike Kipar teče nesmetano, rekao je danas predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, napominjući da prisustvo dijalogu o kiparskom pitanju zavisi od dobre volje, bez stavljanja pod upitnik suverenih prava Republike Kipar ili postavljanja preduslova. U obraćanju novinarima nakon proslave Svetog Marona, predsednik Republike pozvan je da komentariše izveštaje turskih zvaničnika o moratorijumu na energetski program Republike Kipar, kako bi se dijalog o kiparskom pitanju mogao nastaviti, rekao je da „dobra volja diktira pristupanje dijalogu bez polemike ili preduslova. (Odnosno, osporavanja suverenih prava ili preduslova u smislu „ja kršim međunarodno pravo i trebali biste zauzvrat da se odreknete svojih prava da bismo razgovarali“).

“Ovo ne izgleda kao pokazivanje dobre volje i poverenja. Naravno, nismo dobili ništa zvanično, ali čak i ako je formalno podneseno, Govori nam samo jednu stvar: Ono što nam je potrebno je dobra volja, odlučnost i politička volja, kako bismo postigli najbolje moguće rešenje, a najbolje da služimo svima onima koji sarađuju u energetskim pitanjima ili imaju zajedničku dobrobit od energije“.

Upitan da li energetski program napreduje kako je planirano, predsednik Republike je odgovorio sa „naravno da. U suprotnom, to bi bila predaja suverenih prava Republike Kipar. Ne možemo da odustanemo od svoje državnosti zbog toga što nas Turska ne porznaje kao državu, kako bismo imali dijalog “.

Na pitanje da li, s obzirom na razvoj događaja u vezi sa kiparskim pitanjem, očekuje završetak takozvanih izbora na okupiranim teritorijama, predsednik je rekao da „to nije samo završetak procesa, već i stav Turske. Prema tome, ono što je generalni sekretar UN-a predložio, a to je neformalni samit sa pet učesnika pre kraja godine, Turska je odbacila iz raznih razloga.

Razumem da se od UN-a očekije da ovaj sastanak dobro pripreme.

Mi smo uvek spremni. Turska treba da odluči da li će na kraju prisustvovati sastanku ili ne, tako da se može postići ne samo dogovor o obimu i načinj prgovora, nego i o celom procesu, bez preduslova“./ ibna