Kiparski ministar energetike: Pet istražnih bušotina prirodnog gasa u naredne dve godine

Kiparski ministar energetike: Pet istražnih bušotina prirodnog gasa u naredne dve godine

Piše Michalis Michael

Cilj Ankare je da izazove nestabilnost u istočnom Mediteranu i obeshrabri energetske divove, tvrde iz Ministarstva energetike Kipra.

Prema rečima ministra energetike Republike Kipra, Georgiosa Lakkotripisa, u naredne dve godine biće otvoreno pet istražnih i pet potvrdnih bušotina u licenciranim parcelama kiparske Ekskluzivne ekonomske zone.

Govoreći na konferenciji „Economista“ u Atini, Lakkotripis se osvrnuo na nedavno otkriće od strane ExxonMobila i Katar Petroleuma na nalazištima prirodnog gasa uz obalu Kipra, koji se odnosi na iznos veći od 40% potrošnje prirodnog gasa EU u 2018. godini.

“Ovo je proboj koji će nam, naravno, pomoći da krenemo ka stvaranju energetskog koridora bez obzira da li je neka zemlja proizvođač, potrošač ili tranzitna zemlja”, istakao je on.

Što se tiče kršenja turskog režima u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, ministar energetike Republike Kipar istakao je da je cilj Ankare da izazove nestabilnost u istočnom Mediteranu i obeshrabri energetske gigante da ulažu u region.

On je takođe naglasio da bi Turska mogla da se pridruži partnerstvu sedam zemalja Istočnog Mediterana na EastMed Gas Forumu i da postane deo rešenja, a ne deo problema. Na kraju, Lakkotripis je naglasio da je kiparska vlada u skorijoj prošlosti nekoliko puta pozvala Tursku da razgovara o razgraničenju pomorskih zona, ali nije dobila odgovor./ibna