Kiparski ministar inostranih poslova odlazi u Helsinki gde će uspostaviti bilateralne odnose sa Severnom Makedonijom

Kiparski ministar inostranih poslova odlazi u Helsinki gde će uspostaviti bilateralne odnose sa Severnom Makedonijom

Koje su ostale teme dnevnog reda; kontakti kiparskog ministra odbrane

Autor: Michalis Michael

Kipar će uskoro sa Severnom Makedonijom potpisati zajednički kominike o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Kominike će potpisati ministri spoljnih poslova dveju zemalja, Nicos Christodoulides i Nikola Dimitrov, tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU (Gimnich) u Helsinkiju.

Prema izjavi iz kiparskog Ministarstva spoljnih poslova, Christodoulides će otputovati u Helsinki popodne kako bi učestvovao u Gimnich-u, koji bi trebalo da bude održan u glavnom gradu Finske 29. i 30. avgusta. Tokom sastanka, ministri spoljnih poslova EU imaće priliku da razmenjuju mišljenja o brojnim pitanjima koja se odnose na spoljne odnose Unije.

Prvog dana neformalnog sastanka, razgovori će se odvijati oko pitanja hibridnih pretnji i načina na koji će se oni rešavati. Hibridne pretnje su one koje kombinuju vojne i ne-vojne akcije kao što su dezinformisanje, sajber napadi, ekonomski pritisak i drugo. Ministri spoljnih poslova razmenjivaće i mišljenja o situaciji u Zalivu. Sledećeg dana će u Arktičkom krugu razgovarati o politici EU i razmeniti mišljenja o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

Tokom skupa, Christodoulides će održavati kontakte i sastanke sa svojim kolegama iz država članica EU. Tokom boravka u Helsinkiju, ministar spoljnih  poslova Kipra posetiće u četvrtak posle podne (29/8), u pratnji ministra odbrane Savvas Angelides, Centar za unapređenje borbe protiv hibridnih pretnji.

Dvojica kiparskih ministara će imati priliku da razmenjuju mišljenja sa rukovodstvom Centra kako bi se bilateralna i multilateralna saradnja na pitanjima iz nadležnosti Centra dodatno poboljšala. Kipar je punopravni član Centra od decembra 2018. / ibna