Kiparski ministar pravde podnosi ostavku

Kiparski ministar pravde podnosi ostavku

On je doneo odluku i, kako je rekao, sutra će je saopštiti predsedniku Anastasiadesu

Piše Michalis Michael

Kiparski ministar pravde i javnog reda Ionas Nicolaou, već je jednom nogom izašao iz vlade, prema informacijama u lokalnoj štampi, zbog slučaja ubistava koja su se dogodila na Kipru. U isto vreme, međutim, izražava ogorčenje zbog nezapamćenog zločina i sramnih ubistava. Kaže da je doneo odluku, o čemu će u četvrtak obavestiti predsednika Republike, kojem će objasniti razloge koji su doveli do nje.

U pisanoj izjavi, Nicholaou kaže da “nakon poziva u poslednjih nekoliko dana da podnesem ostavku, čime preuzimam političku odgovornost za postupanje policije u slučaju žalbi na postupak u vezi sa nestalim osobama, želim da razjasnim svima da sam se tokom svog učešća u političkom životu strogo pridržavao principa koji određuju političku odgovornost, čak i ako ne uključuje bilo kakvu ličnu odgovornost “.

“Neobjavljivanje moje odluke do danas je posledica činjenice da sam imao dužnost da prvo obavestim predsednika Republike. Na sutrašnjem sastanku, koji sam zatražio i imaću sa predsednikom, obavestit ću ga o svojim odlukama i objasniti mu razloge koji su doveli do njih, uprkos činjenici da mi nemamo i ne bismo trebali imati nikakvu odgovornost kao ministar ili ministarstvo, u vezi sa vođenjem istraga ili ispitivanja koje se vrše u kontekstu istrage“, dodaje on.

Na kraju, ministar pravde kaže da su ispitivanja i istrage isključiva odgovornost istražnog organa, odnosno policije. Kad god policija smatra da je to potrebno i neophodno, traži se mišljenje glavnog tužioca. Izvršna vlast nema ovlaštenja i ne bi trebala biti uključena u njih, zaključuje on.

Prodromou: Odgovornost će se tražiti nakon što se završi istraga o ubistvima

Nakon što se završi policijska istraga u vezi sa sudbinom žrtava čija je ubistva navodno priznao 35-godišnji oficir, ovo pitanje ćemo razmotriti sa svih strana i u smislu odgovornosti, izjavio je portparol kiparske vlade Prodromos Prodromou, pozivajući se na prethodnu izjavu predsednika Republike.

Prema Prodromouu, Ionas Nicolaou i Zacharias Chrisostomou sutra će otići u predsedničku palatu kako bi obavestili predsednika Anastasiadesa o istragazi u tom slučaju, što se, kako je rekao, već ranije događalo. U vezi sa njihovim izveštajem, raspravljaće se o merama koje treba preduzeti, ako je potrebno, šta treba promeniti, ko je odgovoran, i šta treba dalje istražiti. Prema rečima portparola vlade, razgovor će se odvijati i o tome da li su napravljene greške i štaje sledeće što treba učiniti.