Kiparski ministar spoljnih poslova: Ponašanje Turske je neprihvatljivo

Kiparski ministar spoljnih poslova: Ponašanje Turske je neprihvatljivo

Autor: Michalis Michael

Nikos Christodoulides govorio je za kiparski kanalu „Sigma“, o generalnoj oceni onoga što se do sada zna vezano za pitanje Kipra, u svetlu skorog dolaska posrednice Jane Lutte, kao i o aktivnosti Turske u Istočnom Mediteranu i kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ).

Kiparski ministar spoljnih poslova opisao je situaciju sa aktivnostima Turske kao neprihvatljivu, naglasivši važnost da Kipar da ostane miran i ne reaguje ishitreno.

Govoreći o kiparskom pitanju i posebno se osvrćući na ponašanje Turske, naglasio je da, kako bi se rasprava započela, „okončanje turskih ilegalnih aktivnosti unutar kiparske EEZ nije ni preduslov, već prilično normalan razvoj događaja, neko bi mogao reći, da bi se razgovori uopšte održali. Na koji se drugi način može voditi diskusija kada u isto vreme planiraju da zadrže svršen čin?”

Christodoulides je izjavio da će, nakon sastanka sa Jane Lutte, kiparski predsednik Nicos Anastasiades sazvati Nacionalni savet, kao što je već najavljeno, da članove informiše o daljim koracima.

U isto vreme, on je istakao da su septembar i oktobar prilično kritičan period u vezi sa kiparskim pitanjem, tvrdeći da će događaji tokom ovih meseci zaista biti ključni, zbog “čudne” situacije u kojoj se zadržava politika svršenog čina, dok se istovremeno ulažu napori da se razgovori ponovo pokrenu./ibna