Kiparski predsednik Anastasiades: Čavušogluova izjava da se neće vratiti za pregovarački sto me rastužuje

Kiparski predsednik Anastasiades: Čavušogluova izjava da se neće vratiti za pregovarački sto me rastužuje

U pisanoj izjavi, predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades odgovorio je na izjave turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua danas u Turskoj nacionalnoj skupštini, razjašnjavajući svoje ciljeve.

Nicos Anastasiades u svojoj izjavi napominje: „Duboko sam ožalošćen izjavama turskog ministra spoljnih poslova, koje u suštini šalju poruku da se turska strana neće vratiti za pregovarački sto ako se ne ispune njeni zahtevi.

Želim jasno reći da pod pretnjama i uslovima koje postavlja Turska, ne samo da nije stvorena potrebna pozitivna klima, već su i napori koji je uložio Generalni sekretar takođe kontaminirani.

Želeo bih da ponovim svoju odlučnost da tokom trilateralnog sastanka sa Generalnim sekretarom UN ponovim izraženu političku volju kiparskih Grka da se dogovorimooko načina i obima pregovora, kako bi se stvorili uslovi za kreativni dijalog te kako bismo mogli doći do zaista funkcionalnog i održivog rešenja kiparskog problema, u okviru rezolucija UN-a, daleko od garantora, prisustva stranih trupa i zavisnosti od bilo koga.

Naš cilj je bio i ostao stvaranje potpuno nezavisne i suverene države, sa punim poštovanjem ljudskih prava svih naroda na Kipru, kiparskih Grka i kiparskih Turaka, koja će biti zasnovana na principima i vrednostima EU, čiji Kipar jeste i ostaće član. “

Ranije je, govoreći pred odborom za budžet Narodne skupštine Turske o budžetu svog ministarstva za 2020. godinu, Mevlut Čavušoglu rekao da Turska ne razmišlja da sedne za pregovarački sto pod trenutnim uslovima za kiparsko pitanje, dodajući da za pokretanje bilo kakvog novog procesa, nejasnoća o političkoj ravnopravnosti treba biti ukinuta.

„Turska, koja ima najveću obalu na istočnom Mediteranu, ima zakonska prava i interese u morskim oblastima zapadno i severno od Kipra. Naša zemlja je preduzela neophodne mere da ih zaštiti i nastaviće da ih preduzima “, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Kazao je da drže otvorena vrata za dijalog sa Grčkom, ali što se tiče kiparskog pitanja, on ne misli da će Turska sesti za sto pod postojećim uslovima.

„Želeo bih da u vašem prisustvu napomenem da po nacionalnom pitanju kiparskog problema više nećemo sedeti za pregovaračkim stolom samo radi forme. Rekli smo sagovornicima da je za pokretanje novog procesa potrebno najpre ukloniti sve nejasnoće u pogledu političke jednakosti dveju strana“, dodao je turski ministar spoljnih poslova.

Što se tiče EU, Mevlut Čavušoglu je napomenuo da uprkos problemima Unije sa Turskom, njegova zemlja vidi proces pridruživanja kao strateški cilj. „Međutim, stav EU prema našoj zemlji je nepravedan i neprihvatljiv. EU nije preduzela korake za prevazilaženje krize poverenja koja je stvorena nakon pokušaja državnog udara 15. jula. Takođe, davanjem verodostojnosti neutemeljenim tvrdnjama terorističke organizacije i njenih pristalica stvorena je negativna klima koja se odnosi na operaciju Izvor mira. EU ne samo da ne prati na odgovarajući način važne događaje u regionalnoj i međunarodnoj oblasti, već takođe ne procenjuje njihove uzroke i posledice na objektivan i sveobuhvatan način. Najnoviji primer videli smo u nepromišljenim odlukama koje su donete za Albaniju i Severnu Makedoniju na Balkanu“.

Na kraju, Mevlut Čavušoglu rekao je da su i dalje uvereni da će, ako EU shvati greške koje je napravila i vide vrednost koju bi dodala Turska pristupanjem Uniji, odnosi biti korisni za obe strane i da će poverenje biti vraćeno. Zaključio je: „U tom kontekstu, posebnu važnost pridajemo ažuriranju carinske unije i ukidanju viznog režima“ ./ ibna