Kiparski predsednik Anastasiades: Obraćajući se Haškom tribunalu želimo zaštititi naša suverena prava

Kiparski predsednik Anastasiades: Obraćajući se Haškom tribunalu želimo zaštititi naša suverena prava

Preusmeravanjem aktivnosti u pravcu Haškog tribunala želimo da zaštitimo suverena prava Republike Kipar, rekao je predsednik Republike Nicos Anastasiades.

U obraćanju novinarima, po dolasku na Energetski simpozijum, predsedniku Republike Kiparj e postavljeno pitanje o obraćanju Republike Kipar Haškom sudu zbog zaštite suverenih prava. Pozvan da kaže šta ta država može steći ovim potezom, rekao je “(predviđamo) zaštitu naših suverenih prava i rekli smo da ćemo koristiti svako pravno oružje, svaki međunarodni forum, svaku međunarodnu organizaciju da zaštitimo suverena prava naroda Republike Kipar.

A prigovor Haškom sudu usmeren je upravo na to. Naravno, može biti i poteškoća“.

Komentarišući primedbu novinara da takav potez mora imati saglasnost obe strane, predsednik Republike je rekao da “postoji postupak kojim se objavljuje namera zemlje da se pozove na Haški tribunal. Nastavili smo tako da smo dostavili relevantno obaveštenje turskoj ambasadi u Atini; ali nije prihvaćeno; poslato je drugim sredstvima. Postoje dokazi da je primljeno i to nam daje pravo na usmeravanje“./ ibna