Kiparski predsednik Anastasiades: Trebamo odbaciti sisteme iz prošlosti koji su dozvoljavali uplitanje

Kiparski predsednik Anastasiades: Trebamo odbaciti sisteme iz prošlosti koji su dozvoljavali uplitanje

Predsednik Republike Kipar, Nikos Anastasiades primio je danas u Predsedničkoj palati godišnji izveštaj Odbora za javnu službu (EDI).

Predstavljajući izveštaj, predsednik EDI-a Giorgos Papageorgiou rekao je, između ostalog, da je pitanje digitalizacije i e-uprave veoma važno, napomenuvši da će reforma Javnog servisa modernizovati državne službe u korist građana, posebno pozdravljajući podnošenje predloga zakona o modernizaciji od strane vlade.

Takođe je primetio da je pitanje reforme javnih službi nacionalno pitanje i da će pružiti moderne alate EDI-u.

Sa svoje strane, predsednik Republike je rekao da većina državnih agencija usvaja elektronsku praksu, a ono što nedostaje jeste da se pristupi odobravanju predloga zakona koji su podneti Parlamentu, kao što je formiranje Ministarstva za digitalnu transformaciju ali i još mnogo generalnih reformi koje će takođe rezultirati pojednostavljenjem procedura, uštedom novca i otvaranjem radnih mesta.

Dodao je da su njegovi sastanci s političkim snagama imali za cilj podsticanje reformi, izrazivši nadu da će do 1. 1. 2020. godine biti provedena reforma e-uprave.

Anastasiades je rekao da postoji razumevanje političkih snaga, dodavši da se „nadam da je to prioritetno pitanje, a kada kažemo da želimo ukinuti nepravdu, kada želimo da usvojimo izvrsnost, to ne možemo učiniti sve dok se civilne usluge ne budu ocenjivale na osnovu učinka, kako bi se dobili očekivani rezultati“.

„To je izazov i zahtev sa moje strane“, rekao je predsednik Republike, da se usvoje odredbe za modernizaciju Javnog servisa, koje će značajno doprineti merljivim i na znanju zasnovanim kriterijumima za zapošljavanje i napredovanje.

„Ovo je mesto na kome moramo napustiti prethodne sisteme koji su dozvoljavali uplitanje“, rekao je predsednik Kipra, napominjući da „to kažem iako osećam da EDI radi važan posao izvan okvira diskriminacije, ali da bi je eliminisao, najbolje je usvojiti reformu državne službe, koja će javne službenike učiniti efikasnijim i produktivnijim “./ ibna