Kiparski predsednik Anastasiades u Jerusalimu imao niz sastanaka sa stranim liderima

Kiparski predsednik Anastasiades u Jerusalimu imao niz sastanaka sa stranim liderima

Podršku naporima kiparske vlade da reši kiparski problem, kao i ostvarivanju suverenih prava Republike Kipar, izrazili su šefovi država i vlada sa kojima se sastao predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades na marginama Petog svetskog foruma o holokaustu koji se održava u Jerusalimu.

Na marginama prijema i večere koja je usledila, a koju je predsednik Izraela priredio u čast vođa zemalja učesnica Foruma, predsednik Anastasiades imao je priliku da, između ostalih, razgovara sa predsednikom Francuske Emmanuelom Macronom, premijer Izraela Benjaminom Netaniahuom, predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom, predsednikom Portugala Marceloom Rebelo de Sousom, predsednikom Rumunije Klausom Iohannisom, te predsedavajućom Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nanci Pelosi i drugim liderima.

Predsjednik Kipra upoznao je sagovornike sa nedavnim turskim incidentima i opasnostima koje proizilaze iz ponašanja Turske ne samo za Kipar, već i za samu Evropu, kao i za područje Istočnog Sredozemlja.

Istovremeno, Anastasiades je takođe izrazio odlučnost i spremnost da započne dijalog o kiparskom problemu, bez pretnji i nezakonitih radnji Turske.

U razgovoru sa predsednikom Kipra, predsednik Evropskog saveta je upoznao  Anastasiadesa sa rezultatima svoje posete Ankari i porukama koje je preneo predsedniku Turske tokom njihovog sastanka.

Sa svoje strane, predsednik Francuske je u susretu sa predsednikom Anastasiadesom izrazio punu podršku kiparskoj Vladi u pogledu zaštite suverenih prava Republike Kipar i otklanjanju ilegalnih radnji Turske.

Veliko interesovanje izazvao je i razgovor predsednika Kipra sa predsednicom Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, Nanci Pelosi, koja je u potpunosti obaveštena o provokativnim akcijama Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, zbog upozorenja koja proizilaze iz relevantnih preduzetih akcija vlasti Republike Kipar, kao i od intenzivnih napora kiparskih i grčkoameričkih zajednica u SAD kao i kiparskih prijatelja u Kongresu SAD na očuvanju suverenih prava Republike Kipar.

Pelosi je izrazila svoju punu podršku Republici Kipar, kako u pogledu sprovođenja njenih suverenih prava u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, tako i za postizanje što skorijeg rešenja za kiparski problem, rešenja na osnovu UN rezolucije, međunarodnog prava i zaštite ljudskih prava.

Svi sagovornici predsednika kiparske Republike izrazili su zabrinutost zbog ponašanja Turske prema Kipru kao i punu podršku suverenim pravima Republike Kipar i istakli potrebu za rešenjem kiparskog problema na osnovu principa i pravila međunarodnog prava./ibna