Kiparski predsednik će se sastati sa generalnim sekretarom UN

Kiparski predsednik će se sastati sa generalnim sekretarom UN

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, koji boravi u New Yorku radi obraćanja na 76. Generalnoj skupštini UN, sastaće se danas sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom.

Sastanak predsednika Anastasiadesa i generalnog sekretara UN održaće se u 18 časova (po njujorškom vremenu), u kancelariji generalnog sekretara međunarodne organizacije, u prisustvu ministra spoljnih poslova Nicosa Christodoulidesa, portparola vlade Mariosa Pelekanosa i drugih zvaničnika.

Predsednik Republike će prisustvovati prijemu koji je priredio generalni sekretar UN u čast lidera država učesnica Generalne skupštine, a zatim će prisustvovati otvaranju plenarne sednice Skupštine, na kojoj će prisustvovati generalni sekretar UN a prisutne će pozdraviti predsednik Generalne skupštine Abdulla Shahid.

Predsednik Anastasiades će zatim imati bilateralni sastanak sa predsednikom Generalne skupštine, nakon čega će uslediti bilateralni sastanak sa predsednicom Gane Nanom Akufo Addo.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predsednik Kipra je rekao da će tokom svog sastanka sa generalnim sekretarom UN -a naglasiti da „projektni zadatak i rezolucije pružaju zajedničku osnovu za nastavak dijaloga, ne zanemarujući posao obavljen do Cransa Montane kroz konvergencije i postignute sporazume”, a takođe će se pozvati i na različite alternative za razbijanje kiparskog zastoja./ Ibna