Kiparski predsednik učestvovao u ceremoniji u Jerusalimu

Kiparski predsednik učestvovao u ceremoniji u Jerusalimu

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades učestvovao je danas u događajima vezanim za Peti forum o holokaustu “Sećanje na holokaust: Borba protiv antisemitizma” u Jerusalimu, na poziv predsednika Izraela Reuvena Rivlina.

Na Forumu je učestvovalo više od 40 lidera država ili vlada, kraljeva i šefova različitih institucija.

Tokom ovog događaja predsednik Republike Kipar, koji je bio u pratnji supruge Andri Anastasijades, i članova kiparske delegacije, položio je venac na Spomenik žrtvama holokausta.

Događaji su se odigrali na Trgu Varšavskog geta.

Na Forumu su govorili, između ostalih, predsednik i premijer Izraela, predsednik Francuske, predsednik Ruske Federacije, predsednik Nemačke, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, princ Čarls, kao i predsednik Svetskog centra za sećanje na holokaust „Yad Vashem“.

Tokom sećanja su prikazani kratki filmovi o usponu nacista na vlast, užasu holokausta, oslobađanju Jevreja i antisemitizmu u savremenoj svetskoj zajednici. Takođe je održan i muzički program sa pesmama iz jevrejske tradicije, kao i pesme posvećene žrtvama Holokausta.

Preživjeli holokausta takođe su učestvovali u događajima i odneli baklje do Memorijala holokausta u centru Trga Varšavskog geta.

U svom popodnevnom obraćanju novinarima, predsednik Anastasiades je rekao da je „bila zaista upečatljiva ceremonija u kojoj je učestvovalo više od 47 šefova država i vlada kako bi iskazali saučešće žrtvama Holokausta i osudili zlodela koja su dogodio se tokom Drugog svetskog rata kao rezultat ponašanja nacista protiv jevrejske zajednice.

Nužno je da se ovakvi događaji održavaju da podsete sve one koji imaju iste tendencije kao nacisti, da poštuju ljudsko dostojanstvo i ljudska prava. Nažalost, čini se da u naše vreme neki ljudi imaju slične tendencije. »/ Ibna