Kiriacos Mitsotakis u SAD-u će predstaviti novi imidž Grčke

Kiriacos Mitsotakis u SAD-u će predstaviti novi imidž Grčke

U palati Maximos, sedištu grčke vlade, sistematski se priprema maraton kontakata premijera Kiriacosa Mitsotakisa u SAD-u.

Funkcioneri vlade smatraju da je putovanje Kiriacosa Mitsotakisa veoma važno, jer će imati sastanke sa predsednikom Trumpom, ali i sa turskim predsednikom Tayyipom Erdoganom, a možda i sa Zoranom Zaevom.

Do sada je Palata Maximos izbegavala postavljanje okvira za presudne sastanke o nacionalnim pitanjima i tvrdeći da „želimo pokazati samouverenu zemlju koja učestvuje u srcu Evrope i ima mišljenje o svim glavnim pitanjima“. Portparol vlade to opisuje ovako: „Naš cilj je da donesemo svoj finansijski plan, naš plan reformi, koji pokazuje da Grčka okreće drugu stranicu. Drugi cilj je povratak Grčke na međunarodnu scenu, na način koji joj to odgovara. A to uključuje i regionalna pitanja, poput onih sa Turskom, ali i druga međunarodna pitanja… Dakle, na ovom putovanju želimo da pokažemo da zemlja raspravlja o svim ozbiljnim pitanjima, da je Grčka samouverena zemlja”.

Što se tiče Turske, dodaje, „Uvek želimo da imamo otvoren kanal komunikacije. Dijalog je uvek poželjan u odnosu na jednostrane stavove. Ali želimo da Turska zaustavi svoje provokativne akcije, posebno na Kipru, bilo da se tiču mora, Ekskluzivne Ekonomske Zone ili njenog učešća u razgovorima dveju zajednica“.

Očigledno, za vladu nema problema s provokacijama prema Grčkoj, poput mape „plave zemlje“, navteka za Kastelorizo ili celokupno revizorsko ponašanje Ankare. Možda će Kyriacos Mitsotakis reći Tayyipu Erdoganu svoj program reformi čiji je vilj da privuče investicije.

Poslanik Nove demokratije prokomentarisao je: „Dijalog je, naravno, dobar, sve dok znate i o čemu razgovarate“, a to je nešto u šta vlada nije sigurna bar u odnosu na Tursku. Napokon, poruke koje je premijer dobijao tokom svojih poseta Berlinu i Hagu bile su jednake: “pronađite rešenje sa Turskom”. Ministar spoljnih poslova Nikos Dendias takođe je imao poteškoća sa kolegom Heiko Maasom tokom posete Berlinu. Nemačka više voli ekonomsku diplomatiju sa Ankarom, nego Grčkom, kao što su i Merkel i Maas pokazali na sastancima.

Što se tiče sastanka sa Zoranom Zaevom, vlada se ponaša kao da Sporazum iz Prespe nije bilateralno pitanje: „To je pitanje za ceo Zapadni Balkan. U tom kontekstu tražićemo sastanke sa svim liderima regiona. EU je takođe zabrinuta zbog napretka pregovora o proširenju za zapadni Balkan u sledećoj godini. Dakle, bavimo se tim problemom u celini“, kaže portparol vlade.

Nemačka smatra da je Prespanski sporazum dobar i podstiče normalizaciju, kao što je to slučaj sa SAD-om. Ali Kiriakos Mitsotakis će tamo predstaviti novu sliku svoje zemlje … / ibna