Kjučukov: Veto Sofije izaziva antibugarsko raspoloženje i izoluje je u okviru EU

Kjučukov: Veto Sofije izaziva antibugarsko raspoloženje i izoluje je u okviru EU

Blokiranje evropskih integracija Skoplja moglo bi Sofiju staviti u izolaciju u EU i izazvati snažno antibugarsko osećanje u Severnoj Makedoniji, smatra bugarski diplomata i direktor Instituta za ekonomske i međunarodne odnose Ljubomir Kjučukov.

„Skeptičan sam prema samoj ideji blokiranja pregovora Severne Makedonije sa EU, jer je ona u potpunosti naklonjena makedonizmu, stvara vrlo ozbiljna antibugarska osećanja kod našeg suseda i stavlja Bugarsku u međunarodnu izolaciju – unutar Evropske unije i regiona. Takav korak takođe ugrožava prioritete Bugarske tokom predsedavanja Savetom EU za evropske integracije na Zapadnom Balkanu“, rekao je Kjučukov za Bugarski radio.

Kjučukov veruje da će blokada EU puta Severne Makedonije ometati odnose dve zemlje, što je negativna stvar, a nesporazumi u bilateralnim odnosima se pojačavaju snažnom političkom retorikom. Prema njegovim rečima, rešenje se mora tražiti dijalogom, mada je trenutno dijalog na diplomatskom nivou izuzetno težak.

Što se tiče sporazuma Severne Makedonije sa Grčkom i Bugarskom, on kaže da su oni radikalno različiti i da se ne mogu povlačiti paralele.

„Grčka pokušava da dokaže da nema ništa zajedničko sa Republikom Severna Makedonija, a mi pokušavamo da dokažemo da je sve zajedničko i da je ovo proces, jer se radi o promeni svesti ljudi“, rekao je Kjučukov.

„Problemi Grčke završavaju se potpisivanjem sporazuma, dok problemi između Bugarske i Severne Makedonije počinju potpisivanjem sporazuma“, rekao je Ljubomir Kjučukov. / Ibna