Klosi: Ova godina je Albaniju istakla kao silu na koji treba računati u turizmu

Klosi: Ova godina je Albaniju istakla kao silu na koji treba računati u turizmu

Ministar turizma i zaštite životne sredine Albanije Blendi Klosi rekao je da je ovogodišnja turistička sezona donela podršku ekonomiji, uprkos teškim uslovima koji su nastali usled situacije s Covid-19.

Tokom televizijskog intervjua, Klosi je rekao da su „turizam i primorska industrija proizveli pozitivne pokazatelje. Ovo leto je bilo zlatna prilika za promociju Albanije u vezi sa ograničavanjem putovanja u inostranstvo. Albanija je istražena u mnogim pravcima, u planinskom, kulturnom, istorijskom i šire “.

„Nadamo se da će sledećeg leta albanska turistička ponuda i otvaranje tržišta stvoriti novo regionalno turističko tržište. Cilj nam je da približimo albansko more ne samo kao more za Albance nego i ostalim zemljama regiona“, rekao je.

Prema Klosiju, Albanija je ove godine zabeležila povećani priliv iz Severne Makedonije, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine itd. i uspela je da otvori novo turističko tržište usred teških uslova.

Klosi je rekao da će ulaganja u putnu infrastrukturu Albaniji donijeti turizam iz zemalja u regionu.

„Iako smo imali ograničeni turizam, od kraja jula do kraja septembra, albanska obala je bila prilično puna. Svi hotelski objekti su potpuno otvoreni i rade, održavajući standarde usluga“, rekao je Klosi.

Prema ministru, čak i sada krajem oktobra, vikendi su i dalje u potpunosti rezervisani.

„Imamo turiste albanskog porekla koji putuju kroz Albaniju. 100% je popunjenost hotela. Imamo vreme koje pogoduje kretanju turista. U junu je Albanija postala prva zemlja u Evropi koja je ugostila prvi čarter let, a zatim su usledili letovi iz raznih zemalja. Albanija je turistička destinacija tokom cele godine. Sledeće godine tražićemo da turistička sezona traje 12 meseci, za razliku od ovogodišnje, koj će se završiti 15. novembra“, rekao je Klosi.

„2020. godina je istakla Albaniju kao silu na koju treba računati u turizmu. Jako mnogo se ulagalo u hotele. Po turizmu smo uporedivi sa zemljama regiona. Merama koje je usvojila, vlada je dala nadu i hrabrost turističkom biznisu. U međuvremenu, dat je značajan broj licenci za investicije u ovom sektoru. Iskoristili smo samo 1/4 turističkog potencijala“, zaključio je Klosi. / ibna