Ko će rešiti probleme između Kosova i Srbije?

Ko će rešiti probleme između Kosova i Srbije?

Pregovori o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije počeli su 2011. godine. U ovom procesu, kojem je pomogla Evropska unija, strane su uspele da zabeleže nekoliko sporazuma koji se tiču ekonomije, telekomunikacija i energetike, ali ti ugovori još uvek nisu implementirani.

Dva ključna igrača ovih razgovora, kosovski predsednik, Hašim Tači, i njegov srpski kolega, Aleksandar Vučić, imaju različite stavove o ovom procesu.

Vlasti na Kosovu smatraju da EU nije u stanju da vodi ovaj proces bez učešća SAD.

Na poslednjem samitu održanom u Berlinu, predsednik Kosova, Hašim Tači rekao je da ne može biti dijaloga bez učešća SAD i UK.

„Berlinski samit je odraz nesigurnosti koja postoji u zemljama članicama EU. Kada se SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija ujedinjene u stavu o zemljama zapadnog Balkana, onda će biti moguće naći rešenje“, rekao je on.

S druge strane, srpski predsednik Aleksandar Vučić kaže da se problemi u regionu ne mogu rešiti bez učešća Evropljana.

“U Pekingu sam imao sastanke sa predstavnicima Kine i Rusije, ali uprkos njihovoj moći i uticaju, moramo shvatiti da bez učešća Nemaca, Francuza, Italijana i drugih Evropljana, Srbija nikada ne može rešiti bilo kakve probleme u budućnosti”, rekao je on. / ibna /