Ko kontroliše proizvodnju oružja u Federaciji BiH?

Ko kontroliše proizvodnju oružja u Federaciji BiH?

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, iskoristio je prisustvo predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Mostaru kako bi dodatno uzdrmao političku scenu u državi sa zahtevom za kontrolu tvornica oružja u Federaciji BiH, jednom od entiteta u Bosni i Hercegovini.

Tokom posete Vučića, prilikom ceremonije otvaranja Mostarskog sajma, Dodik je izjavio da  treba proveriti informacije o tome da li postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije u tvornicama pod kontrolom Stranke demokratske akcije (SDA), kao i da li obaveštajna služba i partijska komisija registruju sposobne Bošnjake.

Dodik kaže da ima informacije koje ukazuju na to da su u poslednja tri meseca u Mostaru održana dva sastanka SDA i da su im prisustvovali predsednici lokalnih stranačkih organizacija iz tog područja.

“Predstavnici obaveštajne zajednice i bezbednosne komisije SDA  bili su ovde kako bi organizovali registraciju svih vojno sposobnih Bošnjaka, kako bi provjerili gde su i šta su radili za vreme rata, te da vide kako obučiti one koji se nisu podvrgli vojnoj obuci u slučaju potrebe“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On je rekao da postoje informacije da su neke fabrike oružja i municije u FBiH, koje su pod direktnom kontrolom Bošnjaka, što znači SDA, nekontrolisano povećale proizvodnju.

“Ovo je priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji da se nešto proizvodi u slučaju potrebe”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je nemoguće ništa proizvesti u fabrikama oružja bez naređenja Oružanih snaga BiH ili komercijalnog sporazuma sa inostranstvom, koji moraju biti odobreni od strane vlasti.

“Oni idu dalje i kažu da je navodno Srbija ta koja se vojno angažuje u delu Kosova, što je njihov način da podižu tenzije između ljudi. Sada je jasno kakav je njihov plan. Oni žele da drže Srbe podređene  u Savetu ministara kako bi mogli da omoguće da njihove fabrike oružja rade i da njihova obaveštajna služba bez ikakvih prepreka nadzire i kontroliše funkcionere Republike Srpske i Srbije. Moramo to da razjasnimo“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da postoji zabrinutost oko ovog pitanja, da je problem nastao davno, i da je sve počelo kada je međunarodna zajednica uništila sve fabrike oružja u Republici Srpskoj, ali je ostavila šest takvih fabrika u FBiH.

“Sada vidimo da u tim fabrikama postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije. Tražimo da se ove informacije provere, da se vidi da li je to istina ili ne. Želeo bih da to ne bude istina, ali postoje informacije da se radi samo o tome“, rekao je Dodik.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, je ranije nekoliko puta rekao da fabrike oružja u Federaciji BiH rade dobro i proizvode nove vrste oružja “za ne daj Bože”.