Ko nije za razgraničenje po Vulinu je „Šiptar“

Ko nije za razgraničenje po Vulinu je „Šiptar“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio da se zalaže za što hitnije razgraničenje s Albancima, upotrebivši reč “Šiptari”, jer će Srbija, kako je tvrdio, „samo tako moći da nastavi da se bavi sobom i svojim narodom“.

Vulin je rekao je da je to njegovo lično mišljenje i da za taj stav neme podršku ni predsednika ni vlade, podsećajući i da Skupština nije nikada raspravljala o tome. Vulinove reči protivreče izjavama predsednika Aleksandra Vučića koji je prošle godine i lansirao ideju o razgraničenju.

“Ja sam za što brže i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima… Ali što pre između nas i njih bude tvrda i čvrsta granica pre ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom, a ne da se bavimo onim što neosuđeni ratni zločinci hoće da rade i ono što rade. I znate, ako sam nekad i sumnjao da možda nisam u pravu – sada kada vidim da su protiv razgraničenja Nemačka, Hrvatska, Albanija, Šiptari na Kosovu, delovi BiH, Crna Gora, Severna Makedonija – ja nemam ni jednu jedinu dilemu da sam u pravu i da je ovo dobro za srpski narod”, izjavio je ministar odbrane u Vranju.

Oni koji kritikuju ideju o razgraničenju su, po Vulinovoj stranci Pokret socijalista, pristalice kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

“Srbi koji podržavaju Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja bili su i biće protiv ideje o razgraničenju sa “velikom Albanijom” i protiv svake ideje koja podrazumeva zaštitu i napredak Srbije”, saopštio je odbor Pokreta socijalista za Kosovo i Metohija.

Saopštenje je usledilo pošto je Momčilo Trajković, nekada istaknuti lider Srba sa Kosova, izjavio da Vulinove reči o razgraničenju predstavljaju krivično delo, te da bi razgraničenje dovelo do egzodusa kosovskih Srba koji žive južno od reke Ibar.

“Za Momčila Trajkovića bi najbolje bilo da se Srbija ne razgraniči sa Šiptarima, da sve ostane onako kako jeste, da Šiptari dobiju sve, a Srbija apsolutno ništa osim novih nemira, napada i pretnji, tako bi on mogao da završi ono što je započeo preprodajom srpskog zemljišta u Gračanici Šiptarima”.

Kako je navedeno u saopštenju, kada god su “privatni Srbi Tačija i Haradinaja” bili izričito protiv neke ideje i odluke, to su uvek bile dobre odluke za Srbiju i njene građane.