Koga je zastupao Denis Zvizdić u Berlinu?

Koga je zastupao Denis Zvizdić u Berlinu?

I dalje ljut što nije pozvan da učestvuje na Berlinskom samitu zemalja Zapadnog Balkana, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik izjavio je u utorak da je predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić na ovom važnom sastanku izrazio ili svoje lične ili stavove političke stranke kojoj pripada, i da ništa od onoga što je on rekao ne odražava stajališta BiH.

Prema rečima Dodika, Zvizdić je predsedavajući u tehničkom mandatu jer je njegov mandat protekao pre nekoliko meseci, a novi predsednik još uvek nije izabran. Dakle, Zvizdić može samo održavati sjednice Saveta o najvažnijim pitanjima, i ništa više.

“O učešću na samitu u Berlinu i stavovima koje treba tamo predstaviti, Zvizdić nije konsultovao Savet ministara ili Predsedništvo BiH, pa se može reći da se ništa nije moglo čuti na sastanku u Berlinu što bi odražavalo stavove BiH,” rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Zvizdić nije imao ništa protiv da na tako ozbiljnom forumu promoviše usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) za pristupanje NATO-u, za koji nije postignut sporazum u BiH, iako je dobro svestan da čak i unutar tela kojem on predsedava nema sporazuma o MAP-u.

“Promovišući nepovredivost granica na Balkanu, u svetlu razgovora Beograda i Prištine, Zvizdić se ponašao kao politički predstavnik zemlje koja je priznala Kosovo, iako je svim učesnicima foruma jasno da BiH nije priznala kosovsku nezavisnost, niti to može učiniti bez pristanka Republike Srpske. Po Zvizdiću, nepovredivost granica ne odnosi se na Srbiju a treba se odnositi na BiH“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je Zvizdić na taj način svojim arbitrarnim postupkom ugrozio dobre odnose koje BiH pokušava da izgradi sa svojim susedima, prvenstveno sa Srbijom.

Po dolasku u Sarajevo, Zvizdić je rekao da će unapred potpisati sve što bude dogovoreno između Beograda i Prištine, ako t ne narušava odnose u BiH i regionu.

Zvizdić je rekao da je u Berlinu istakao da BiH nije priznala Kosovo, jer u Predsjedništvu BiH, koje se bavi vanjskom politikom BiH, još uvijek nema konsenzusa.

“Ne može biti činjenica da je BiH priznala Kosovo”, kazao je Zvizdić, dodajući da se ne meša u unutrašnje poslove drugih zemalja, ali da je njegov zadatak da štiti interese BiH i da predstavlja Bošnjake, Srbe i Hrvate.

On tvrdi da je zahtevao da Kosovo ukine carinske tarife za BiH i predstavio gubitke koje je BiH pretrpela.

“Postojala je ideja da se uvede neka vrsta moratorijuma na tarife od tri ili šest meseci. Ne znam da li će se to dogoditi i kada”, rekao je Zvizdić.

On je rekao da je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da finaliziraju pitanje ugovora o granicama BiH sa Srbijom i Hrvatskom. Prema njegovim rečima, učesnici sastanka su se složili da je BiH ostvarila značajan napredak.

“Očekujemo da dobijemo pozitivno mišljenje o sticanju statusa kandidata, još ne znamo da li će uslediti određeni uslovi ili ne. Nadamo se da neće. Nadamo se da će kraj ove ili početak sledeće godine moći biti označeni tako važnim korakom naprijed“, rekao je Zvizdić.

On smatra da vrata EU ostaju otvorena za BiH.