Koje će teme dominirati u predizbornoj kampanji u Severnoj Makedoniji?

Koje će teme dominirati u predizbornoj kampanji u Severnoj Makedoniji?

NATO i EU, reforme, korupcija, ekonomija su neke od glavnih tema koje će, prema mišljenju analitičara, biti dominantne u predizbornoj kampanji stranaka za vanredne izbore u Severnoj Makedoniji, koji su zakazani za 12. april iduće godine.

Ekspert za komunikacije Zhaneta Trajkovska kaže da stranke još uvek nisu iscrpele kartu evropskih integracija, te da će ta karta biti glavna tema kampanje, pored korupcije, ekonomije i životne sredine.

“Priča o članstvu u NATO će se završiti pa će se partije okrenuti temama iz oblasti ekonomije, pravosuđa, životne sredine, korupcije… Ali, za sada ne nude ništa suštinsko, samo prodaju laži i manipulacije,” rekla je Trajkovska. Eksperti iz oblasti političkog razvoja kažu da bi i Prespanski sporazum mogao biti uključen u kampanju, sa svojim “za i protiv” aspektima.

Politčki analitičar Xelal Neziri smatra da će albanske partije tokom kampanje ponovo iskoristiti etnički karakter i retoriku kojom će tražiti više prava za Albance u Severnoj Makedoniji.

Prema njegovim rečima, zapošljavanje, poštena rapodela kapitala, samo-obrazovanje u obrazovanju su stubovi na koje bi se kampanja albanskih političkih stranaka trebala fokusirati.

Pored ovih tema, verovatno je da će se stranke biračima obratiti i povodom problema migracija i problema mladih./ibna