Koje su neke od koristi pristupanja NATO-u?

Koje su neke od koristi pristupanja NATO-u?

Piše: Naser Pajaziti 

“Dobrodošli u NATO. Pristupanje je veoma važno ne samo za vašu zemlju, već i za region.“

To je izjavio slovenački ambasador u Skoplju, Milan Jazbec, koji je održao konferenciju za novinare na kojoj je pojasnio koristi koje će zemlja imati od članstva u NATO-u .

Bivši ambasador u NATO-u, Nano Ruzin, kaže da je, pored sigurnosnog aspekta, pristupanje važno i na diplomatskom i ekonomskom nivou.

“Alijansa garantuje naš teritorijalni integritet i granice. Svaki napad na našu zemlju bi se smatrao napadom na NATO,“ rekao je univerzitetski profesor Ruzin, koji je dodao da stabilnost donosi razvoj i investicije.

Ismet Ramadani, iz Sjevernoatlantskog vijeća u Skoplju, kaže da će najveća korist biti u ekonomiji, jer će biti više stabilnosti i privući će se više investicija.

„Imali bismo mnogo koristi od ekonomskog aspekta, jer kada velike kompanije odluče da ulažu, često pitaju da li je zemlja članica NATO-a ili ne. Ako jeste, onda je njihov kapital sigurniji,“ rekao je Ramadani.

Prema rečima stručnjaka za politička zbivanja, očekuje se da će parlamenti svih zemalja članica do kraja godine ratifikovati protokol o pristupanju. Kada se ovaj proces završi, Severna Makedonija će postati 30. članica Alijanse. / ibna /