Kolektivno rukovodstvo vodi rumunski PSD do Kongresa

Kolektivno rukovodstvo vodi rumunski PSD do Kongresa

Bivša rumunska premijerka Viorica Dancila najavila je kasno sinoć, posle skoro šest sati dugog sastanka Izvršnog odbora PSD-a, punog tenzija, da daje ostavku na mesto predsednika Socijaldemokratske partije (PSD).

Privremeno vođstvo PSD-a preuzeo je predsednik parlamenta Marcel Ciolacu, koji je objavio sastav grupe koja će upravljati strankom do kongresa, koji će biti održan u februaru. Pola Stanescua imenovao je za generalnog sekretara.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, nešto iza ponoći sa novom prelaznom predsednicom, Viorica Dancila naglasila je da je sastanak Komisije trajao tako dugo, jer je „svaki kolega izrazio svoje mišljenje o predsedničkim izborima i budućim koracima. Razumela sam stavove svojih kolega, činjenicu da žele novi početak stranke i da neko mora da preuzme odgovornost za izborni rezultat“. Ostavka nije „čin slabosti“, već jedan od „dostojanstva“ za stranku, naglasila je. “Podnela sam ostavku (…)”. Na pitanje šta ju je navelo da se predomisli (i podnese ostavku), odgovorila je: “Stav mojih kolega (…) koji misle da je to za dobro stranke”, naglasila je bivši predsednica stranke i premijerka.

Ciolacu je govorio o tome da su svi odgovorni za učinjene greške i izrazio uverenje da “stranka treba da se ponovo pokrene”. Na sastanku Izvršnog odbora “niko nije pogubljen”, naglasio je. Prvi put u istoriji PSD-a odlazeći predsednik je deo nove grupe, pošto je Dancila imenovana za predsednicu ženske organizacije stranke.

Na pitanje o tome da li je silom preuzeo vođstvo PSD-a, kao što je to bio slučaj sa Liviu Dragnea, odgovorio je da to nije slučaj (da se tako nešto dogodilo), sastanak ne bi trajao šest sati . Nitko nije tražio (tj. Iz Dancilea) da podnese ostavku; svi smo zaključili da je zabavi potreban novi početak “.

„Vreme je, sve do vladanja gospođice Dancila, kad je običaj da strankom vlada otac, prošlo; danas će strankom upravljati grupa. Mislim da večeras ne moramo donositi nikakve odluke o imenu. Buzatu je mnogo pričao o promeni imena, “dodao je Marcel Ciolacu.

Nakon toga, kasnije te večeri (oko 01.45), najavljena je nova, prelazna liderska grupa, koja će voditi stranku do Kongresa. Predsedniku i sekretaru stranke pridružuju se predsednici pet prefekturnih organizacija, gde je PSD pobedio u prvom i drugom krugu, kao i predstavnici osam razvojnih okruga u zemlji.

Viorica Dancila peta je kandidatkinja PSD-a koja je izgubila predsjedničke izbore i mesto lidera stranke. Nakon ponovljene pobede Iona Iliescua u njegovom prvom predsedničkom mandatu posle 1989. godine i njegovom spektakularnom povratku 2000. godine, najveća politička stranka u Rumuniji doživela je niz poraza. Adrian Nastase, Mircea Geoana i Victor Ponta nisu bili izabrani na prvu funkciju u zemlji. Uzastopni neuspesi na predsedničkim izborima rezultirali su “šakama ispod pojasa” i spektakularnim potresima na nivou centralnog rukovodstva. Nijedan predsednik stranke koji je izgubio na izborima za predsednika države nije ostao nekažnjen. Sada, stranka koja je neizbrisivo obeležila noviju rumunsku istoriju, proći će kroz proces transformacije. / ibna