Kolumna: Šta kraj “ere Merkel” znači za Balkan

Kolumna: Šta kraj “ere Merkel” znači za Balkan

Autor Renato Lekka*

Nemački izbori su od posebnog značaja za kurs Evrope, jer je Nemačka bila i ostala dominantna ekonomska sila u Evropskoj uniji. Izbori u Nemačkoj postaju još važniji, jer kao ključni element imaju odlazak Angele Merkel, nakon petnaest godina na mestu kancelarke.

To je suštinska „promena ere“, a ne teorijska. Nemačka u velikoj meri određuje i spoljnu politiku EU i tok evropskih integracija. Angela Merkel je godinama imala vodeću ulogu u „Berlinskom procesu“ na Balkanu. Nije sve što je htela ili želela ostvareno, ali postavljeni su prvi temelji za bolju i možda optimističniju sliku u siromašnom delu Evrope.

Do poslednjeg trenutka u kancelariji Angela Merkel je doprinela naporima za veću pretpristupnu pomoć Albaniji i Severnoj Makedoniji (katalizator Prespanskog sporazuma). Ne treba zanemariti činjenicu da Nemačka ima velike interese na Balkanu, a Merkel je radila prvenstveno na stabilnosti u regionu, koja je bila od suštinskog značaja za nemačke investicije.

Merkel je ostvarila ultimativnu vodeću ulogu Nemačke na Zapadnom Balkanu, a da se nije sukobila sa SAD -om (poslednjih godina bilo je i Trumpove ravnodušnosti), osim sa Francuskom, i to kratko vreme kada su Francuzi rekli ne Severnoj Makedoniji za dobijanje statusa kandidata.

Nekoliko dana pre nemačkih izbora, kancelarka je obavila zanimljivo putovanje na Zapadni Balkan, gde je Beograd bila prva stanica, a Tirana druga. Kancelarka je ovim putovanjem želela da potvrdi dugogodišnji stav Nemačke o pristupnom putu zemalja Zapadnog Balkana za dalje proširenje EU na ovaj region i da dadne signal svojim naslednicima (Scholz ili Laschet) da ne prestaju da pokazuju interesovanje za ove zemlje.

Merkel napušta Balkan bez suštinskog rešenja u regionu, ali svakako ostavlja u nasleđe spremnost lidera zemalja da naporno rade na njemu. Ali to je spremnost koja se ne sme iscrpiti i ispariti u oštrim i birokratskim zahtevima EU. Albanija i Severna Makedonija teško se bore da mogu da završe zahtevne korake koji se od njih zahtevaju i često nailaze na ravnodušnost. Tipičan primer je nedostatak solidarnosti u svemu vezanom za pandemiju koronavirusa, zabranu putovanja itd.

„Srce mi kuca za ovaj region“ bila je tipična rečenica Merkelove na njenom nedavnom putovanju. Nadajmo se da za dobrobit naroda, stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu „nije samo srce Merkelove kucalo u regionu“. /ibna

*Renato Lekka je novinar