Komentar: Odnosi Grčke i Turske – nazadovanje ili novi početak

Komentar: Odnosi Grčke i Turske – nazadovanje ili novi početak

Klub obožavalaca „Grčko-turskog dijaloga i otvorenih kanala komunikacije“ sigurno je doživeo neprijatno iznenađenje tokom jučerašnje zajedničke konferencije za štampu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua i njegovog grčkog kolege Nikosa Dendiasa.

Način na koji se konferencija za štampu odvijala, dok su dvojica ministara prebacivala krivicu, mogao bi se oceniti na bilo koji način, osim pozitivno, iako su prethodne sastanke, i sa turskim predsednikom i na jedan-na-jedan, akteri koji su učestvovali ocenili kao veoma pozitivne.

Ništa nije nagoveštavalo šta će uslediti nakon što je domaćin Mevlut Čavušoglu izneo svoje stavove na zajedničkoj konferenciji za štampu. Toksičnom retorikom i izbacivanjem diplomatije kroz prozor, Nikos Dendias je pred kamere stavio svako pitanje koje Turska pokušava da postavi za dijalog kako bi rešila bilateralne sporove.

Grčki ministar spoljnih poslova pokrenuo je pitanja koja su bila u središtu njegovih razgovora sa turskim kolegom, a očigledno i sa predsednikom Erdoganom. Pitanja koja turska strana neprestano pokreće u diskusijama sa grčkim zvaničnicima i koja Grčka odbacuje, smatrajući da jedina bilateralna razlika leži u razgraničenju ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnog pojasa.

Jučerašnja žestoka konferencija za štampu podsećala je prilično na incident koji se dogodio između bivšeg grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa i Redžepa Tajipa Erdoana u Atini u decembru 2017. godine, koji su prekršili protokol i uključili se u javnu “napred-nazad” raspravu. Srećom, zajedničke izjave Alekisa Ciprasa i turskog predsednika ublažile su tenzije pre nego što su proključale i pre nego što je turski predsednik imao priliku da započne svoju prvu posetu posle 65 godina. Za one koji se ne sećaju, grčki premijer je takođe pokrenuo sva pitanja oko delinkventnog ponašanja Turske prema Grčkoj.

Ipak, ono što upada u oči su uzroci jučerašnjih napetosti tokom zajedničke konferencije za štampu Čavušoglu-Dendias.

Posle 17 meseci, konačno se održao grčko-turski sastanak na visokom nivou. Bio je to pokušaj pronalaženja zajedničkog jezika kako bi se ublažile tenzije koje vladaju između dve zemlje na Egeju, Mediteranu i Evrosu.

Da li je nagomilana napetost bila uzrok ove javne polemike? Moguće, ali nema smisla da neko javno minira direktan dijalog, tvrdeći da traži njegov nastavak. Kakvi god da su nečiji stavovi i primedbe, treba da se obrati sagovorniku direktno, ako želi da postigne postigne isti tempo.

Otkrivanje dobro poznatih pitanja i javnih kontroverzi stvara više napetosti, ugrožava poverenje sagovornika i stvara, a ne rešava, razlike.

Informacije koje su procurele iz diplomatskih izvora, neposredno nakon zajedničkog intervjua, da je odgovor grčkog ministra spoljnih poslova na provokacije turskog kolege izvršen na nagovor grčkog premijera, prilično je mutno.

Zašto je ovo moralo da procuri? Bilo je poznato da je Nikos Dendias sarađivao sa Kyriakosom Mitsotakisom tokom posete Turskoj i da je došlo do razgovora između njih dvojice tokom Dendiasovih sastanaka sa Erdoganom i Čavušogluom.

Šta je ovo curenje pokušavalo da spreči? Možda da oni iz vladine palate Maximos preuzmu zaslugu za Dendiasov komunikacijski „uspeh“? Ili možda sačuvati obraz u svetlu optužbi da je Dendias sledio liniju Karamanlis-Pavlopulos u grčko-turskim odnosima dok je bio u Ankari, umesto Mitsotakisove linije? Konačno, da li se Nikos Dendias možda pojavio na čelu zbog sve većeg osećaja da Mitsotakis doživljava svoje poslednje dane?

Rano je donositi zaključke i odgovarati na ova pitanja. Međutim, diplomatija se ne praktikuje s pogledom na lokalnu gomilu radi partizanije ili ličnih koristi.

Ako je grčki ministar spoljnih poslova smatrao da ga je provocirao turski kolega, onda je njegov odgovor bio solidan. Morao je to da uradi. Ali da li je to isto radio i pre institucija EU, kada se razgovaralo o evro-turskim odnosima? Da li je ojačao grčki diplomatski kapital uoči turskih provokacija na međunarodnom nivou ili samo izaziva komešanje da sakrije nerad? Zašto do sada nije reagovao na turske provokacije i odlučio da to učini u Ankari?

Juče je bila prilika za nastavak grčko-turskih odnosa, nakon perioda tenzija i zatvorenih kanala komunikacije. Zbog toga je Nikos Dendias otišao u Ankaru, ističući pozitivnu agendu i ekonomsku saradnju, kako je rekao i kao što su diplomatski i vladini krugovi nepopustljivo tvrdili dan nakon njegove posete. Ostaje da se vidi da li je jučerašnja poseta predstavljala nazadovanje u grčko-turskim odnosima ili novi početak na novim osnovama. / ibna