Komentari SIRIZE o Haftarovoj poseti Atini

Komentari SIRIZE o Haftarovoj poseti Atini

Grčka glavna opoziciona stranka SIRIZA opisala je posetu libijskog komandanta Haftara Atini kao pozitivan događaj, pod uslovom da donese pozitivne rezultate za nacionalne interese Grčke na predstojećem Samitu u Berlinu.

Međutim, SIRIZA naglašava da je ključno pitanje odsustvo Grčke sa Samita o Libiji, za šta optužuju Mitsotakisovu Vladu. U međuvremenu, SIRIZA poziva Mitsotakisa da hitno nametne sankcije u slučaju bilo kakvih ilegalnih aktivnosti unutar kiparske Ekskluzivne ekonomske zone i grčkog kontinentalnog pojasa.

Nakon što je grčki premijer iskazao veto na Savet ministara spoljnih poslova i na samitu Evropske unije, u slučaju da se tursko-libijski memorandumi, koji Atina opisuje kao „nevažeće“, ne opozovu, portparol SIRIZA je naglasio: “Sprečavanje bilo koje odluke EU koja osporava naša suverena prava nije jednostavna. Bilo bi loše da su standardi grčke diplomatije toliko sniženi“.

Portparol SIRIZA nastavio je da poziva Vladu zbog samozadovoljstva i retorike o izolaciji Turske. “To nije samo lažno već i opasno po naše nacionalne interese”, objasnio je, kritikujući “oprečne izjave članova Vlade” koje su se “odvijale na štetu zemlje”.

U svakom slučaju, glavna opoziciona stranka pomno prati razvoj događaja, rekavši da neće biti„opoziciju samo radi opozicije“ kada je reč o nacionalnim pitanjima.

„Nećemo slediti primer Nove demokratije iz njenih dana kada je vila glavna opoziciona stranka; taj njihov neodgovorni i lagano populistički stav “, naglašavaju rukovodioci SIRIZE. / ibna