Komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi u poseti Srbiji

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi u poseti Srbiji

Dan nakon službenog pokretanja nove metodologije za proces pridruživanja EU u Briselu, komesar za susedske odnose i pregovore o proširenju Oliver Varhelyi danas je u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pre posete, novi komesar za proširenje rekao je da se raduje prvim posetama dvema državama koje učestvuju u pregovorima o pridruživanju (Srbiji, Crnoj Gori), koji će početi u Beogradu.

„Radujem se što ću diskutovati o napretku političkog dijaloga pre izbora u obe zemlje, kao i o rezultatima reformi EU integracija koje su očigledne u vladavini zakona“, rekao je Varhelyi.

Evropski komesar i predsednik Vučić razgovaraće o nastavku evrointegracija, a nakon sastanka održaće se zajednička konferencija za štampu na kojoj će Oliver Varelyi predstaviti buduće planove Evropske komisije za region i komentarisati revidiranu metodologiju proširenja.

Takođe je predviđeno da, u prisustvu Vučića i Varhelyija, bude potpisan sporazum o finansiranju projekata finansiranja programa IPA 2019, koji su parafirali ministar evrozone za integraciju Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Poverenik Varhelyi će se takođe sastati sa premijerkom Anom Brnabić, a ministri Jadranka Joksimović, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović će prisustvovati sastanku.

Varhelyi će se, zajedno sa medijatorima dijaloga između zajednica u Srbiji, Tanja Fajon i Vladimir Bilcik, sastati sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, kao i sa političkim strankama koje su uključene u dijalog.

Nakon toga će se održati zajednički sastanak sa opozicionim strankama, a poverenik i evropski poslanici poslali su poruku EU o potrebi „nastavka rada na slobodnim i fer izborima na proleće 2020. godine“.

Varhelyi, Fajon i Bilčik održaće zajedničku konferenciju za štampu.

Evropska komisija najavila je u sredu novu metodologiju proširenja.

Tom prilikom Varhelyi je izjavio da je cilj EU i dalje proširenje na Zapadnom Balkanu i da se predlog nove metodologije za članstvo u EU zasniva na četiri principa: kredibilitet, predvidljivost, dinamičnost i političko upravljanje.

„Potpuno članstvo u EU ostaje krajnji cilj procesa“, rekao je Varhelyi.

Predstavljajući novu metodologiju pristupanja EU, Oliver Varhelyi je naglasio da Srbija, kao zemlja koja već pregovara sa EU, „ima mogućnost, ako tako odluči“, da se pridruži novoj metodologiji.

“Nova pravila se ne mogu nametati zemljama koje su već u procesu. Uzmimo za primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje postaju brže ekološki prihvatljive od reformi sada mogu da započnu i završe ovaj kompleks brže, što će biti povezano sa dodatnim ulaganjima kao podsticajem“, objasnio je Varhelyi.

Poverenik za proširenje rekao je da će predložena podela pregovaračkih fondova na grupe, odnosno sektore, doprineti dinamičnijem procesu pregovora i pridruživanja./ibna