Komesar Hahn je optimističan u pogledu pokretanja pregovora o pristupanju

Komesar Hahn je optimističan u pogledu pokretanja pregovora o pristupanju

Komesar za proširenje EU, Johannes Hahn, izjavio je juče da se očekuje pozitivan izveštaj o napretku Albanije i Severne Makedonije

 

Očekuje se da će Evropska komisija preporučiti pokretanje pregovora za pristupanje Albanije i Severne Makedonije u maju. To je juče izjavio poverenik EU za proširenje Johannes Hahn tokom sastanka Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Smatralo se da ovaj sastanak ima poseban značaj jer je bio poslednji pred izbore za Evropski parlament. “Krajem maja, Komisija će predstaviti izveštaj o napretku zemalja regiona (Zapadni Balkan), plus Turska. Na osnovu onoga što smo videli, očekujem pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom”, izjavio je Hahn, dodajući da “Evropska unija mora da se fokusira na dugoročnu perspektivu zemalja kandidata”. Čini se da, uprkos nedavno otežanoj političkoj situaciji kroz koju Albanija prolazi, Evropska komisija veruje da je dosadašnji napredak održiv. „Značajan napredak postignut je na Zapadnom Balkanu. Uprkos nedostacima, primetili smo značajan napredak u ekonomiji, vladavini prava i procesu pomirenja“, rekao je komesar za proširenje EU. Govoreći o strateškom značaju koji region ima, Hahn je priznao da “izvozimo ili uvozimo nestabilnost na Balkanu”. “Razlog za to je što je region manje ekonomski razvijen od Evropske unije i veoma je važno da ekonomije ovih zemalja rastu kako bi se smanjila ta neravnoteža”, dodao je on, zaključujući da investitore treba ohrabriti da ulažu u ove zemlje. “Moramo pojačati trgovinu s njima. Na Balkanu bi trebalo da bude više kompanija i više njihovih ogranaka”, naglasio je Hahn.

“Problemi na Balkanu konačno se rešavaju kroz dijalog”

„Problemi na Balkanu konačno se rešavaju kroz dijalog. Svaki put kada dođe do zastoja, odgovarajući lideri razgovaraju. Međutim, prije nekoliko godina to je bilo nezamislivo”. Ovo je još jedna izjava poverenika EU za proširenje Johannesa Hahna o regionu. S druge strane, on je takođe rekao da „ kako balkanske zemlje ne bi trebalo da se distanciraju od svoje evropske perspektive, Evropska unija bi trebala ispuniti svoje obaveze nagrađivanjem napora svake od tih zemalja“.