Komesar Hahn se sastao sa liderima srpske opozicije

Komesar Hahn se sastao sa liderima srpske opozicije

Komesar za proširenje Evropske unije, Johannes Hahn, sastao se u Beogradu sa liderima srpske opozicije, kao i sa premijerkom Anom Brnabić, u odvojenim susretima.

Aleksandra Jerkov (fotografija), član parlamenta iz Demokratske stranke, rekla je da su opozicioni lideri rekli Hanu da “u Srbiji postoje ozbiljni problemi sa demokratijom, institucijama, vladavinom prava, ljudskim pravima i slobodom medija”.

Lideri opozicije, prema njenim rečima, obavestili su Hahna o zahtevima građana koji učestvuju u protestima širom Srbije.

“Oni (EU) pažljivo prate ove događaje i rekli smo im da ćemo biti partneri u njihovom rješavanju (problema). Kada je u pitanju dijalog sa predstavnicima vlasti za koje je EU veoma zainteresovana, rekli smo da bi jedino pitanje moglo da bude oko preduslova za izbore. Takođe smo ga informisali (Hahna) o inicijativi nevladine organizacije Crta i njenih 20 preporuka za izbore ako se organizuju do 2020. godine,“ rekla je Jerkov novinarima.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske partije, rekao je da je Hahna obavestio o “padu demokratije” u zemlji.

Kosovsko pitanje dominiralo je na sastanku Hahna sa premijerkom Brnabić. Ona je, kako je izjavila, rekla Hahnu da “insistiranje EU” da Beograd i Priština potpisuju “druge sporazume nisu pošteni”, uzimajući u obzir da Priština “ne poštuje neke od ključnih regionalnih sporazuma”.

Hahn je rekao Brnabiću da on razume “ljutnju” Srbije u pogledu 100 % carinske dažbine koju je Priština nametnula srpskim proizvodima. On je dodao da je EU pokušala da podstakne ukidanje ovih tarifa.

U četvrtak uveče, funkcioner EU razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Tokom razgovora, Hahn je insistirao na “daljem napretku demokratije i vladavine prava” u Srbiji. Ovaj napredak je neophodan i “u korist građana Srbije” i za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, rekao je Han.