Komisija EP odobrila izveštaje o napretku Albanije i Severne Makedonije

Komisija EP odobrila izveštaje o napretku Albanije i Severne Makedonije

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta odobrio je izveštaje o napretku Severne Makedonije i Albanije na njihovom putu ka EU, rekao je Ilhan Kyuchyuk, evropski poslanik i izvestilac za Severnu Makedoniju.

U izjavi Bugarskom nacionalnom radiju (BNR), Kyuchyuk je naglasio da su dokumenti odobreni nakon postizanja kompromisa u izveštaju o Severnoj Makedoniji juče popodne.

Prema Kyuchyuku, postojao je dogovor o izveštaju zemalja nakon kompromisa, navodeći da su „dobrosusedski odnosi važan deo pregovaračkog procesa, da se sporazum sa Bugarskom mora u potpunosti primeniti i da on igra ključnu ulogu u regionalnoj saradnji .

Izveštaj koji je o Albaniji pripremila evroparlamentarka Isabel Santos odobren je u načelu pozivom Evropskog parlamenta da „održi prvu međuvladinu konferenciju sa Albanijom bez gubljenja vremena“, kako je prenosi agencija ATA.

Predsedavajući parlamentarne grupe Socijalističke partije (SP) Taulant Balla zahvalio se izvestiocu Evropskog parlamenta za Albaniju Isabel Santos na načelnom odobrenju Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta za Prvu međuvladinu konferenciju sa Albanijom.

Balla je rekao: „Zahvalio sam se telefonski izvestiocu za Albaniju Isabel Santos, pošto je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta u principu odobrio (internet glasanje o amandmanima se nastavlja) izveštaj koji je pripremila evropska poslanica Santos, tražeći od Evropskog saveta „da održi prva međuvladina konferencija sa Albanijom bez gubljenja vremena“, potvrđujući potpunu ocenu Evropske komisije da Albanija više nema uslove i neispunjene zadatke da bi konferencija bila održana“.

Evropski parlament će odlučivati o izveštajima o Severnoj Makedoniji i Albaniji na plenarnoj sednici zakazanoj za 25. mart / ibna