Komisija JURI odbacila dva kandidata za komisiju koje su predložile Rumunija i Mađarska

Komisija JURI odbacila dva kandidata za komisiju koje su predložile Rumunija i Mađarska

Očekuje se da će Ursula von der Leien naći rešenje

Komisija JURI odbacila je nominacije za komesare iz Rumunije i Mađarske zbog određenih pitanja koja su se pojavila u vezi s njihovom deklaracijom o imovini. Ova do sada nezabeležena odluka stavlja vruć krompir u ruke predsednice Evropske komisije, koja, kako prenosi Reuters, ima dve mogućnosti: da pokrene proces imenovanja, uprkos tome što ih je odbio Pravni odbor, ili da uđe u sukob s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i rumunskom vladom, tražeći od njih da nominuju druge komesare.

Ranije je objavljeno da je rumunska kandidatkinja za komesarku Rovana Plumb (fotografija) poslala pismo napisano na engleskom jeziku odboru JURI u kojem je saopštila da je vratila kredit od 800.000 leja. U tekstu se takođe pominje da je poveriocu već ponudila dva stana koja je imala u vlasništvu, a koji su prihvaćeni kao način otplate duga.

Plumb je rekla za Digi24 da će do 23. oktobra, kada nova Evropska komisija zatraži glasanje Evropskog parlamenta, isplatiti sva dugovanja koja su uključena u koncept sukoba interesa.

Očekuje se da će Von der Leien doneti odluku nakon što je primila formalno pismo predsednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija.

Rumunski predsednik Klaus Iohannis zatražio je u međuvremenu od premijerke Viorice Dancile da mu dadne ime novog kandidata za komesara. / ibna