Komisija preduzima akcije za pronalaženje rešenja za decu migrante bez pratnje na grčkim ostrvima

Komisija preduzima akcije za pronalaženje rešenja za decu migrante bez pratnje na grčkim ostrvima

Nakon posete predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leien, Grčkoj u utorak zajedno sa predsednicima EU drugih institucija, Komisija je predstavila svoj Akcioni plan za neposredne mere podrške Grčkoj, koji su ministri pozdravili na vanrednom sastanku Saveta za pravosuđe i unutrašnje poslove.

Komisija radi na svim frontovima kako bi pružila podršku Grčkoj i ljudima kojima je to potrebno i u stalnom je kontaktu s grčkom Vladom, uključujući i kontakte na najvišem nivou. U kontekstu ovih stalnih napora za podršku, predsednica Ursula von der Leien razgovarala je s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o situaciji sa decom migrantima bez pratnje na grčkim ostrvima. Zajedno su se dogovorili da će pokrenuti postupak kojim će se obezbediti zaštita i briga za ovu možda i najugroženiju kategoriju u Evropi, decu migrante bez pratnje.

Predsednica je poverila povereniku za unutrašnje poslove Ilvi Johansson da nastavi ovaj proces. Zbog toga će Johansson sledeće nedelje otputovati u Grčku na sastanak sa grčkim ministrima i zainteresovanim stranama. Cilj posete je rad na pronalaženju rešenja za decu migrante bez pratnje, posebno na grčkim ostrvima.

Predsednica von der Leien je rekla: „Hiljade dece bez pratnje stižu u Evropu svake godine. Njihova zaštita je prioritet Komisije. Zbog toga sam od komesara Johansson zatražila da putuje u Grčku kako bi pronašala rešenja kako bi se obezbedila njihova zaštita. Komesar Johansson i ja sada ćemo usko sarađivati sa državama članicama da pronađemo bezbedno mesto za ovu decu. ”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je: „Mnogo meseci grčka Vlada upozorava i govori o tragediji dece bez pratnje koja stižu u Grčku. Veoma sam zadovoljan što mi je nova predsednica Komisije pružila ličnu podršku u rešavanju ovog pitanja. Ono što nam je potrebno je jasan dokaz evropske solidarnosti, koji bi trebao biti u obliku pakta o dobrovoljnom preseljenju, kojim se maloletnici bez pratnje koji su trenutno u Grčkoj presele u druge evropske zemlje. Ožiljke na duši nije lako zalečiti. Učinite sve što je ispravno da pomognete Grčkoj u rešavanju ovog najosjetljivijeg pitanja.”

Napori će se fokusirati s jedne strane na solidarnim akcijama drugih država članica, dobrovoljnim premeštanjem dece bez pratnje iz Grčke u druge države članice, a s druge strane na održivim rešenjima za onu decu migranata bez pratnje koja će ostati u Grčkoj. Komisija je spremna da u tom pogledu pruži veću finansijsku i operativnu podršku Grčkoj i državama članicama. Biće održana i konferencija sa državama članicama za decu u migracijama koja će se održati na proleće, a fokus će biti na naporima za njihovo premeštanje./ibna