Kompletiran grčki Nacionalni savet za spoljnu politiku

Kompletiran grčki Nacionalni savet za spoljnu politiku

Nacionalni savet za spoljnu politiku Grčke, koji se sastao u svetlu najnovijih zbivanja na istoku Sredozemlja dobacivanja izjavama između Atine i Ankare, a kojim je predsedavao ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, završio je rad u popodnevnim satima; ministar je Savet informisao o stavovima koje je Grčka predstavila na sastanku Saveta za spoljne poslove u ponedeljak u Briselu.

Podseća se da je Nikos Dendias tražio od Saveta spoljnih poslova EU da direktno odbaci tursko-libijski memorandum i da uspostavi okvir za sankcije u slučaju da Turska i vlada u Tripoliju – jer je Grčka odlučila da se obrati libijskoj vladi kako bi istakla da ona ne predstavlja čitavu zemlju – ne budu poštovali odluku.

U isto vreme, Atina je, šaljući pisma generalnom sekretaru UN-a i predsedavajućem Saveta bezbednosti, iznela grčke stavove i navela pravne argumente koji se temelje na Pomorskom zakonu.

Tokom sastanka Nacionalnog saveta za spoljnu politiku, SIRIZA je pozvala na povratak „aktivnoj spoljnoj politici“ i na održavanje dijaloga i komunikacije sa Ankarom.

Što se tiče glavne opozicione stranke, bivši ministar spoljnih poslova G. Katrougalos, odmah nakon Nacionalnog saveta za spoljnu politiku, izjavio je: „Našim predlozima doprinosimo da se naša spoljna politika vrati na nivo na kojem bi uvek trebala biti; da na tom osnovu ponovo nađe kompas i jedinstven, konkretan stav, tako da možemo da sprečimo eskalaciju turskih ilegalnih aktivnosti “.

Takođe je apelovao na Savet da pokrene sankcije koje su donesene u vezi sa nezakonitom aktivnošću na Kipru, kao i da ih proširi na ilegalne aktivnosti Turske, u slučaju da se primeni „nepostojeći i ništav sporazum sa Libijom“.

Štaviše, on je pozvao na aktivne mere poput sazivanja Konferencije evropskog juga, „ali i na uspostavljanje komunikacionog kanala, neposredne mere izgradnje poverenja“ nakon što turske provokacije prestanu, „kao i da se nastave operacije istraživanja podmorja”. / ibna