Kompletirana istraga o slučaju Novartis upućena u parlament; traži se da Loverdos svedoči

Kompletirana istraga o slučaju Novartis upućena u parlament; traži se da Loverdos svedoči

Sudska istraga o navodnom skandalu vezanom za podmićivanje švajcarske farmaceutske kompanije Novartis završena je u ponedeljak i Odelenje Tužilaštva za borbu protiv korupcije prosledilo ju je parlamentu.

Istraga nije pronašla nikakve inkriminirajuće dokaze – uključujući dokaze o nezakonitim plaćanjima – protiv devet od deset istaknutih političara koji su bili umešani u ovaj slučaj i optužbe s kojima se suočavaju biće povučene.

Od grčkog Parlamenta zatraženo je da ukine imunitet bivšem ministru zdravlja, poslaniku Andreasu Loverdosu, za koga je istraga utvrdila da postoje indikacije o kršenju poverenja i umešanosti u podmićivanje.

Od Loverdosa se sada očekuje da svedoči kao “osumnjičeni” u navodnom krivičnom delu, ukoliko parlament odluči da mu ukine imunitet. Bivši ministar PASOK-a izjavio je da je cela afera potpuna “izmišljotina kriminalaca”, dodajući da postoji “jasna zloupotreba vlasti” te optužuje vladu da baca ljagu na njegovo ime.

Istraga se nastavlja u slučaju pet političara; međutim, izvori tvrde da će ovi dosijei biti zatvoreni do kraja aprila zbog nedostatka dokaza. Četiri političara su već oslobođena.

Glavna opoziciona stranka Nova demokratija izjavila je da je takozvani skandal “najveća zavera koju je grčka vlada ikada napravila protiv svojih političkih protivnika”.

Kritičari ističu da je istraga uglavnom bila zasnovana na svedočenjima trojice anonimnih svedoka, a da je vlada bila previše željna da se govori o “skandalu veka”.

Istraga je počela pre više od dve godine i dovela je do ostavki trojice tužilaca, uključujući bivšeg tužioca za korupciju, Eleni Raikou, koji se žalila na „neinstitucionalne intervencije“ u njenom radu.

U maju 2018. godine, Parlament je, u deset odvojenih glasanja, glasao da se pravosuđu za dalju istragu vrate slučajevi dvojice bivših premijera, Antonisa Samarasa i Panagiotisa Pikrammenosa, evropskog komesara Grčke i bivšeg ministra zdravlja Dimitrisa Avramopulosa i guvernera grčke Centralne banke te bivšeg ministra finansija Iannisa Stournarasa. Ostali su bili bivši ministri zdravlja iz Nove demokratije, Marios Salmas, Adonis Georgiadis i Andreas Likourentzos, bivši lider PASOK-a Evangelos Venizelos, kao i bivši ministar rada i socijalne zaštite Iorgos Koutroumanis./ibna